Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Justiţia suspendă taxa pe botoşeii de la Spitalul Judeţean

Adrian Marc, fixat definitiv pe postul de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare
Justiţia suspendă taxa pe botoşeii de la Spitalul Judeţean
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Justiţia suspendă taxa pe botoşeii de la Spitalul Judeţean
Justiţia suspendă taxa pe botoşeii de la Spitalul Judeţean

Taxa de 2 lei pentru botoşei percepută de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare tuturor celor care mergeau în vizită la pacienţii internaţi a fost suspendată de justiţia sătmăreană, la cererea societăţii civile. Decizia este executorie conform prevederilor Legii 554/2004.

Preşedintele Asociaţiei “Satu Mare are suflet”, Sergiu Băbăşan cere respectarea deciziei de către  Consiliul Judeţean, prin sistarea încasării taxei de curăţenie.

Suspendarea taxei pe botoşei este considerată de Băbăşan un semn de normalitate. ~n opinia sa, Consiliul Judeţean este singura instituţie din ţară care a impus o taxă de curăţenie la intrarea într-o unitate spitalicească.

El i-a  felicitat pe reţeaua de socializarea Facebook pe colegii din societatea civilă care au făcut demersurile judiciare.

Deputatul Kereskenyi Gabor a salutat această decizie pe care o consideră “o victorie a oamenilor, a tuturor factorilor care au spus de la bun început că această taxă este aberantă, imorală şi ilegală”.

De altfel, deputatul Kereskenyi a ridicat problema ilegalităţii acestei taxe şi în Parlament, a discutat personal cu secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat care a fost de acord cu cele semnalate de demnitarul sătmărean, taxa fiind nelegală şi că atare trebuie să se la aceste practici care creează disconfort în spital şi aduce prejudiciu oamenilor.

“Consider că este o decizie înţeleaptă a instanţei. Personal sunt mulţumit de această decizie a instanţei de contencios administrativ şi sper că nu se vor mai introduce astfel de taxe care să-i vizeze pe aparţinători. Oamenii nu trebuie împovăraţi cu astfel de taxe”, a declarat Kereskenyi Gabor pentru Informaţia TV.

Pe de altă parte conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă vede lucrurile altfel. Echipa managerială a precizat ca a aflat încă de miercuri, 16 octombrie, neoficial deocamdată, despre această hotărâre a instanţei şi totodată aşteaptă să primească un document în acest sens.

“Noi am dorit prin introducerea botoşeilor, implicit a taxei, să vizăm două aspecte diferite. Pe de o parte creşterea gradului de protecţie şi igienă, deoarece este bine cunoscut faptul că pe încălţăminte purtăm cea mai vastă floră microbiană. Uneori oamenii vin nu tocmai cu încălţămintea adecvată, se vine de multe ori în număr mare şi deseori când este vremea nefavorabilă afară, pardoselile arată destul de urât. Sunt secţii care au nevoie de această protecţie. Acesta a fost motivul ce priveşte partea de igienă”, a spus managerul SJU, Adrian Marc.

El a explicat şi al doilea motiv, şi anume că prin aplicarea taxei, considerată de conducere ca fiind una modică s-a reuşit într-o oarecare măsură să se achiziţioneze în cantitate mai mare acele dezinfectante şi materiale folosite pentru întreţinerea curăţeniei în spital.

Adrian Marc spune că instituţia va respecta decizia instanţei. “Noi ne vom supune acestei hotărâri a instanţei. Avem cunoştinţă de procesul în cauză. Intenţia nostră  a fost una bună şi  transparentă în acelaşi timp pentru că nu s-au făcut alte cheltuieli din aceşti bani. Banii au intrat în bugetul de venituri şi cheltuieli a spitalului”, a mai arătat Marc.

Managerul SJU  a arătat că în urma introducerii botoşeilor, numărul infecţiilor intraspitaliceşti a scăzut simţitor, fapt confirmat şi prin raportările făcute către Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare. El a mai precizat că instituţia, chiar dacă va fi obligată să renunţe la taxă, va încerca să păstreze folosirea botoşeilor, cu toate că situaţia financiară a instituţiei este destul de problematică. Conducerea spitalului consideră că folosirea botoşeilor a avut rezultate bune, şi-a dovedit utilitatea, fapt demonstrat în perioada în care au fost folosiţi de vizitatori.

Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare explică printr-un comunicat de presă motivele care au stat la baza introducerii acestei taxe de curăţenie.

“În data de 26.04.2013, Consiliul Judeţean Satu Mare a adoptat Hotărârea nr.98/ 2013 privind aprobarea unor taxe şi tarife practicate de Consiliul Judeţean Satu Mare şi instituţiile publice subordonate acestuia. Astfel s-a prevăzut şi s-a aprobat o taxă, percepută de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, denumită „taxă de curăţenie”, în cuantum de 2 lei/persoană/ vizită” se arată în documentul citat.

Consiliul Judeţean explică şi motivul pentru care a fost instituită această taxă şi anume “protejarea sănătăţii pacienţilor spitalizaţi, pentru a li se asigura un standard decent în ceea ce priveşte curăţenia din unitatea spitalicească, precum şi protejarea sănătăţii vizitatorilor aflaţi în incinta spitalului. Scopul instituirii taxei de curăţenie are un dublu impact, respectiv prevenirea şi protejarea sănătăţii pacienţilor împotriva unor posibile infecţii ce ar putea fi transmise de către vizitatori – potenţiali purtători de viruşi, iar în ceea ce îi priveşte pe vizitatori şi aceştia sunt protejaţi de posibile infecţii transmise de la alţi potenţiali purtători – vizitatori sau chiar pacienţii aflaţi în tratament.

Având în vedere numeroasele dispute privind aplicarea taxei de curăţenie, Conducerea Consiliului Judeţean, prin preşedintele Adrian ştef, şi vicepreşedinţii Mircea Govor, şi Riedl Rudolf, va propune revocarea hotărârii prinvind taxa de curăţenie, urmând ca în şedinţă consilierii judeţeni, să se pronunţe asupra oportunităţii menţinerii sau retragerii acesteia”, se arată în comunicatul remis cotidianului Informaţia Zilei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Nu stiu de ce se tot face legatura intre acesti “botosei” si infectiile din spital.NU ARE NICI O LEGATURA una cu alta. Sunt povesti.Sigur botosei sunt utili doar pentru pastrarea curateniei si doar atat.Germenii care produc infectiile nosocomiale( cei care produc infectiile intraspitalicesti) nu sunt adusi de ” botosei” ei se dezvolta in spital prin dobandirea unei rezistente selective la antibiotice ,prin incrucisari etc.
    Germenii astia nu sar de pe talpa pantofului in plaga bolnavului, ei nu au aripi… Asta ca sa stie si cei care dau explicatii de gaga. Conditiile din saloane sunt precare, lipsa personalului si profesionalismul sau, si multe altele… Sa nu continuam lista fara sfarsit a lipsurilor, astea produc infectiile.

Lasă un răspuns