Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pierre Lemaitre a câştigat premiul Goncourt 2013

Pierre Lemaitre
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
article_pierre_lemaitre
Pierre Lemaitre

Premiul literar Goncourt i-a fost acordat luni, la Paris, lui Pierre Lemaitre pentru romanul ‘Au revoir la-haut’ (editura Albin Michel), iar premiul Renaudot a fost câştigat de Yann Moix pentru ‘Naissance’ (editura Grasset), roman axat pe infernul relaţiilor părinţi-copii, transmite AFP.

Cele două premii au fost anunţate, conform tradiţiei, la restaurantul parizian Drouant.

Juraţii pentru premiul Goncourt s-au pus de acord doar în turul al 12-lea. Autorul, unul din favoriţi, a fost ales cu şase voturi la patru, în detrimentul primului roman al lui Frederic Verger, ‘Arden’ (editura Gallimard).

În schimb, juraţii de la premiul Renaudot s-au înţeles din primul tur asupra romanului ‘Naissance’ de Yann Moix, roman dens, de aproape 1.200 de pagini, care începe cu venirea pe lume a autorului, în mijlocul insultelor rostite de părinţii săi. ‘Naissance’ a primit şase voturi, restul voturilor fiind împărţite între ‘La Route du salut’ de Etienne de Montety, ‘Le dernier seigneur de Marsai’ de Charif Madjalani şi ‘L’extraordinaire voyage de Fakir qui etait reste coince dans une armoire Ikea’ de Romain Puertolas.

Înainte de anunţarea premiilor, un mic grup de militante din mişcarea feministă La Barbe au pătruns în restaurant ca să citească un protest împotriva lipsei femeilor din jurii şi de pe lista candidaţilor. ‘Dragi jurii ale premiului Goncourt, în 110 ani şi 109 premii acordate, aţi onorat de 99 de ori bărbaţi şi scriitori talentaţi’, a scris ironic La Barbe pe contul ei Twitter.

Romanul recompensat cu Goncourt, premiu creat în 1903, cel mai vechi dintre premiile literare, determină în medie vânzări de la 300.000 la 400.000 de exemplare, ceea ce reprezintă o cifră de afaceri între 6 şi 8 milioane de euro, la care se adaugă traducerile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns