Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Între speculații și calcul rece

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

2014 va fi un an decisiv din multe puncte de vedere. În primul rând se va modifica majoritatea în Parlamentul European. Este posibil ca partidele de stânga să obțină majoritatea și în următorii patru ani Uniunea Europeană să ia o altă direcție. Majoritatea de dreapta a avut un mandat greu, s-a confruntat cu o criză de proporții. O parte de vină pentru prelungirea crizei poate fi aruncată pe guvernele de dreapta care au dominat majoritatea țărilor europene în ultimii ani. Va scoate stânga socialistă europa din criză? Desigur, în cazul în care va avea majoritatea. În același timp, poate că ideologiile au murit demult și nu sunt îngropate. Diferențele dintre stânga și dreapta nu mai sunt atât de evidente ca la începuturile capitalismului. “Stânga” și “dreapta” s-au transformat în instrumente propagandistice. Chiar și în România întâlnești o sumedenie de adepți ai dreptei care în viața lor nu au făcut o afacere sau nu au o profesie liberală. Dreapta în sine a devenit o valoare, deși nu garantează nici prosperitatea, nici dezvoltarea. Stânga, condusă de oameni tot mai bogați, are un arsenal propagandistic imbatabil. Culege voturile de peste tot, ca o pasăre de pradă. Lupta politică se duce între aceste fantome numite generic stânga și dreapta. Calculele se fac, de asemenea, în funcție de aceste orientări teoretice. Alegătorii se înregimentează benevol în cele două armate, unii dintre ei transformați în fanatici. De menționat că dreapta politică are fanatici mai mulți și mai agresivi.

Traian Băsescu este, fără îndoială, un vector al dreptei. Siguranța de sine afișată de Crin Antonescu își are sorgintea în convingerea că este un reprezentant al dreptei și va fi urmat de adepții dreptei. Un simplu calcul arată în în turul doi dacă intră un candidat PSD și altul al PNL, acesta din urmă va aduna voturile de la PDL și de la toate partidele de dreapta. Este adevărat că Vasile Blaga declară că niciodată PDL nu va susține un candidat socialist, referindu-se la Crin Antonescu, însă uită că în 2004 candidatul prezidențial Traian Băsescu era socialist.

De fapt cel ce a generat aceste dispute este tot președintele Băsescu. Odată cu știrea că fiica dumnealui și-a cumpărat 300 de hectare de teren agricol cu un milion și ceva de euro întreaga clasă politică a explodat. S-a înființat o comisie parlamentară pentru anchetarea cazului. Președintele îl acuză pe Victor Ponta. Revine la limbajul nediplomatic din perioada referendumului. În sfârșit, este un război în toată regula. Printre primele consecințe se numără încercarea micilor formațiuni pro-Băsescu de fuzionare. Dreapta mică își strânge rândurile făcând semne de prietenie înspre PDL. Mai mult, Băsescu se arată mai îngăduitor față de Crin Antonescu. După trecerea primului val de furie, se vor reface calculele electorale la rece. Tot joi a mai căzut o bombă: Curtea Constituțională a hotărât că referendumul este valabil cu o prezență la vot de 30%, dar numai peste un an. Deci președintele Băsescu poate respira liniștit, nu va fi suspendat, dar va avea o viață amară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)