Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şi liderul SLI confirmă reducerile de personal şi tăierile de salarii din învăţământ

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Victor Oprea, preşedinte SLI Ieri am scris că liderul sindical Ioan Drăgan face face demersuri pentru achitarea salariilor profesorilor şi precizează că sumele alocate sunt cu totul insuficiente. ”Sunt probleme financiare şi se caută soluţii tehnice de reduceri (de exemplu a indemnizaţiilor de conducere, sau efectuarea unor comasări etc.), ne-a spus Ioan Drăgan.

Iată că şi Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ ne-a confirmat informaţia. Mai jos, reproducem integral textul pe care interlocutorul l-a trimis redacţiei ziarului nostru.

Cinci curbe de sacrificiu pentru personalul din învăţământ

 

”Cei de la minister s-au trezit fără bani pentru salariile corespunzătoare lunii noiembrie. Au inventat, probabil noaptea în vis, să mai reducă din “proştii” din învăţământ, căci şi aşa sunt prea mulţi.

Si atunci au inventat ad hoc reduceri de genul: 1. Comasări de clase; 2. Tăierea indemnizaţiei contabilului şef; 3. Tăierea indemnizaţiei secretarei şefe; 4. Reduceri de personal TESA; 5. Tăierea orelor suplimentare de la profesori.

 

Victor Oprea: măsurile dispuse sunt ilegale

 

Toate aceste solicitări sunt ilegale, chiar dacă ei fac referinţă la nişte ordonanţe, cum ar fi Ordonanţa 77/2013.

În primul rând, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are competenţe în ceea ce priveşte partea financiară. ISJ nu este nici ordonator de credit şi nu trebuie să aibă niciun amestec în aceste treburi. Finanţarea vine de la primărie. Şcolile au conducere proprie, cu personalitate juridică. Directorul unităţii este ordonator terţiar de credite.

Pe de altă parte, nici Ministerul Educaţiei şi nici ISJ nu au dat niciun document scris privind obligativitatea reducerilor. Normal că nu au dat aşa ceva, căci şi-au dat şi ei seama că fac o ilegalitate. Cum hotărârile au fost luate probabil ad-hoc, în stil românesc, nu s-au pus la punct din punct de vedere juridic. Ordonanţele la care fac referire nu spun aşa ceva. Toţi directorii cu care am vorbit în aceste zile au afirmat că nu aplică aceste măsuri, deoarece sunt împotriva legii. Dacă totuşi unii conducători de unităţi vor proceda la aceste reduceri, îi vom întreba în scris pe ce bază au făcut aceste reduceri, şi o să vedem pe urmă în instanţă cine are dreptate”, a precizat liderul sindical.

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

Lasă un răspuns