Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

11 ONG-uri au făcut o radiografie a dificultăţilor cu care se confruntă victimele violenţei în familie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La finele săptămânii trecute, 11 organizaţii nonguvernamentale din România au lansat în premieră două studii care fac o radiografie a dificultăţilor cu care se confruntă victimele violenţei în familie în accesul lor la justiţii şi servicii de specialitate.

Studiile au fost prezentate în cadrul Campaniei pentru Siguranţa Femeii în Familie.

 

Autorii studiilor

 

Psiholog Sorina Bumbuluţ – vicepreşedintele Asociaţiei Artemis Cluj, ne-a oferit toate detaliile referitoare la rezultatele studiilor. Acestea au fost realizate de Asociaţia Transcena, în parteneriat cu Fundaţia Sensiblu, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociaţia Front, Centrul Filia, Asociaţia Anais, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, AFIV-Artemis, Asociaţia ALEG, Institutul Est European De Sănătate a Reproducerii şi Asociaţia E-ROMNJA. Potrivit interlocutoarei noastre, ONG-urile au ajuns la concluzia că cea mai mare problemă e capacitatea limitată a sistemului de a asigura protecţia femeilor ce vor să iasă din relaţia cu agresorul. Organizaţiile au monitorizat modul în care a fost implementată Legea nr. 25 din 2012 care se referă la ordinul de protecţie şi cât e de eficient acest instrument în creşterea siguranţei victimelor.

 

33 de zile – durata medie pentru soluţionarea unei cereri

 

Datele statistice pe plan naţional în perioada 12 mai 2012 – 30 septembrie 2013 arată că au fost înregistrate 2.453 de cereri de emitere a acestui ordin şi puţin peste 40% din ele au fot admise. Cele mai multe s-au înregistrat în Capitală şi cele mai puţine în Caraş Severin. Durata medie la nivel naţional pentru soluţionarea unei cereri e de 33 de zile, perioadă în care victima e în pericol. În judeţul Satu Mare, aşa cum reiese din tabelul privind repartiţia cererilor de emitere a ordinului de protecţie şi modul de soluţionare a acestor cereri, din 1 iulie 2012 până în 30 septembrie 2013 au fost înregistrate 38 de dosare, fiind admise 24, respinse 7 şi retrase de către reclamantă alte două. Tot la noi în judeţ, durata medie de la depunere la primul termen este de 8,18 zile, durata medie a judecării dosarului este de 20,03 zile, iar numărul mediu de termene este de 2,59.

 

Satu Mare, printre cele 14 judeţe fără adăpost pentru victimele violenţei domestice

 

Legat de situaţia serviciilor, studiul scoate în evidenţă faptul că victimele au la dispoziţie în întreaga ţară 47 de adăposturi, unele publice, altele private. Problema este că sunt 14 judeţe în care nu există niciun adăpost pentru victimele violenţei domestice. Unul dintre aceste judeţe e Satu Mare. Din 2010 până în 2012 inclusiv, 2.500 de femei au ocupat cele 590 de locuri existente în adăposturi în România, stând între 77 şi 160 de zile în aceste locaţii speciale.

 

Un singur sătmărean a cerut ordin de protecţie

 

Un alt aspect interesant din studiul realizat de ONG-uri este cel privind distribuţia prevalenţei cererilor depuse de femei pe judeţe în perioada analizată. În judeţul Satu Mare 38 de cereri pentru obţinerea ordinului de protecţie au fost depuse de femei şi o cerere de un bărbat. Cele mai multe cereri înregistrate din partea reprezentanţilor sexului puternic sunt pe plan naţional în Bacău, 20 la număr. Acolo au solicitat ordin de protecţie în aceeaşi perioadă şi 135 de femei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns