Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un eșec pe cale de a se transforma în victorie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După câteva eșecuri uriașe, și altele pe drum, USL trece la o altă strategie.

Descentralizarea și modificarea Constituției au fost, fără îndoială, cele mai răsunătoare eșecuri ale USL. Consecințele sunt pe măsura promisiunilor. Devastatoare. Nereușind să modifice Constituția, PSD s-a trezit în fața unei dileme: să-l facă sau nu președinte pe Crin Antonescu? Ajungând pe scaunul lui Băsescu exact cu aceleași prerogative, orice președinte poate fi la fel de exigent sau chiar mai exigent decât actualul președinte. Victor Ponta afirmă că USL trebuie să rămână pe baricade, unit în lupta împotriva dușmanului comun. Dar pesediștii au început deja să se teamă de Antonescu. Degeaba încearcă Ponta să-i liniștească pe colegii săi de partid pentru că ei sunt din ce în ce mai convinși că nu-i așteaptă zile bune cu un președinte provenit din alt partid.

Al doilea mare eșec al USL este legea descentralizării. Respinsă de Curtea Constitutuțională, PNL îl acuză pentru acest eșec pe Liviu Dragnea. Întreaga filozofie de guvernare a USL a fost gândită în relație cu descentralizarea. S-ar putea spune multe despre proiectele nerealizate, dar marele eșec care se prefigurează este de ordin economic. Comisia Europeană respinge raportul României pentru accesarea fondurilor UE, ca lipsit de viziune, fără suport în realitate.

În fața acestor trei mari probleme nerezolvate pălesc orice alte subiecte abordate de liderii USL. Că PNL și PSD vor merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, este treaba lor. Că PSD va avea sau nu candidat propriu la prezidențiale este problema PSD. Că nu va fi spijinit Crin Antonescu de PSD să ajungă președinte, iarăși este o problemă de partid.

Prin urmare, partidele sunt chemate să le rezolve. În acest sens trebuie înțeleasă decizia luată azi de USL de a organiza referendumul pentru modificarea Constituției simultan cu alegerile europene. PSD ar avea de câștigat din faptul că viitorul președinte ar avea prerogative reduse. Având mai mult o funcție de reprezentare Crin Antonescu nu ar mai fi un pericol atât de mare pentru PSD. Cu o Constituție modificată într-adevăr partidele ar avea un președinte pentru liniștea lor.

Cum va reacționa Traian Băsescu? A făcut totul pentru a împiedica organizarea unui referendum. Președintele a prevăzut tactica USL și a propus deja organizarea unui referendum simultan cu alegerile prezidențiale pentru un parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari. E o mică diferență temporală. Atacul în contratimp a USL are un singur risc legat de validarea referendumului prin prezența la vot a 50% plus unu din numărul celor înscriși în listele electorale.

În conferința de luni liderii USL au clarificat o serie de probleme. În primul rând lui Crin Antonescu i s-a confirmat candidatura la prezidențiale. De aici decurg o serie de consecințe, mai cu seamă de ordin organizatoric. Trebuie să se rezolve toate conflictele locale. USL, în viziunea liderilor naționali, trebuie să acționeze ca o forță unică, nu doar unită. În fapt, USL vrea să transforme eșecurile de până acum în victorii sigure.

Noul avânt pe care și-l ia cu siguranță va trezi invidia adversarilor. Cu cât vor fi mai unite PSD și PNL cu atât mai mult vor fi forțate partidele din opoziție să-și strângă rândurile, eventual sub umbrela lui Traian Băsescu. Dar dacă nu trece referendumul în mai?

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Spre epoca post-Băsescu

Asculta acest articol     Nici nu apucase Parlamentul să voteze suspendarea lui Băsescu că s-a şi găsit cineva să anunţe