Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O ședință pentru liniștea USL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Suprapunerea unui referendum peste alegeri este găselnița prin care Traian Băsescu a înregistrat o victorie strălucită. USL a ajuns în situația de a repeta figura, de data aceasta în favoarea sa. Una este să-i ceri cetățeanului să meargă la vot și să voteze un partid sau un politician, și alta este să-l inviți să voteze pentru o idee, pentru un principiu. Băsescu a propus reducerea numărului de parlamentari. USL propune nu doar reducerea parlamentarilor, ci și o serie de modificări ale Constituției.

USL vrea în primul rând să adune lumea la vot. Cu cât este o prezență mai mare cu atât se presupune că partidele mari vor obține rezultate mai bune. Pentru partidele mai mici o prezență la urne mare înseamnă un procent propriu mai mic. UDMR, de exemplu, are de câștigat când absenteismul este mai ridicat, având un o bază electorală limitată.

Partidul care s-a simțit cel mai afectat este PDL. Cătălin Predoiu a reacționat foarte dur. Candidatul prezidențial al opoziției are o șansă minimă de a se impune în fața unui candidat USL. Indiferent de greșelile pe care le-ar face până în noiembrie două partide ca PSD și PNL pot câștiga funcția supremă în stat. De altfel, după modificarea din Constituție președintele se va numi șeful statului.

De fapt, reducerea prerogativelor prezidențiale a condus la împăcarea dintre Ponta și Antonescu. Viitorul șef al statului nu mai prezintă un pericol atât de mare pentru PSD din moment ce i se iau instrumentele de care Băsescu s-a folosit din plin. Prin urmare PSD nu mai are motive să se teamă că Antonescu ar putea deveni un președinte mai dificil, mai incomod decât Băsescu.

De ce s-a temut nu a scăpat. Crin Antonescu și-a creionat un portret de președinte activ, însă el nu mai este valabil. Șeful statului, în viziunea noii Constituții, nu va mai putea refuza propunerile de miniștri, nu va mai putea desemna primul ministru, nu va mai putea organiza referendumuri. De asemenea, nu el ci primul ministru va reprezenta țara la Consiliul Europei. Cu alte cuvinte, așa-zisă funcție supremă în stat îi va fi rezervată persoanelor fără mari ambiții politice.

Dacă nu trece referendumul din mai mai este valabilă candidatura lui Crin Antonescu? Rămânând candidat USL în orice condiții, este de așteptat ca PNL să nu se prea înghesuie la vot. Interesul lor subversiv este să aibă un președinte la fel de puternic, având prerogativele pe care le are Traian Băsescu. Un boicot al referendumului este de așteptat din partea partidelor care nu sunt de acord cu suprapunerea unui referendum peste alegerile europene. UDMR, PDL, PP-DD, din motive politice și PNL, pot oferi surprize de proporții. PSD va trebui să ia în calcul și această variantă. Ca o măsură de siguranță, este foarte posibil să-și pregătească pe ascuns un candidat propriu. Nu este exclusă candidatura lui Sorin Oprescu la prezidențiale, în situația în care Constituția nu se modifică.

Pe măsură ce se va apropia momentul alegerilor optimismul afișat de liderii USL se va ofili. Adică lucrurile nu se pot așeza după o simplă ședință de clarificare. USL avea nevoie de o ședință pentru liniștea sa, dar și pe viitor se va confrunta cu situații de criză, pentru că politicienii au gura mare, le place să se contrazică, și nu în ultimul rând au interese divergente la care nu renunță de dragul unor principii. Totuși, enunțarea unor principii este un mare pas înainte pe care USL a reușit să-l facă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Între femei

Asculta acest articol În jurul procesului de desemnare a candidatului PSD la prezidenţiale s-a creat o mare vâlvă, însă cu