Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşedintele CNMT explică procedura de vot a maghiarilor din România la alegerile din Ungaria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europarlamentarul Laszlo Tokes a subliniat importanţa scrutinului legislativ programat în 6 aprilie în Ungaria, arătând că este pentru prima oară când vor putea vota şi maghiarii din Ardeal care au şi cetăţenie ungară.

“Este pentru prima oară în ultima sută de ani când putem şi noi, maghiarii din Transilvania, să decidem prin vot soarta maghiarilor de pretutindeni şi asta e foarte important. Vom acţiona ca o naţiune unitară din Bazinul Carpatin şi prin asta vom demonstra unitatea noastră naţională care depăşeşte graniţele ţării”, a spus Tokes, citat de Mediafax.

Parafrazând un vers din “Internaţionala Socialistă”, Tokes a spus că “aceasta va fi ultima luptă în Ungaria, dacă nu reuşeşte aripa naţională să câştige alegerile, aceasta va fi o pierdere, de aceea trebuie să contribuim cu toţii la această victorie” şi a adăugat că “PPMT este partenerul strategic al Fidesz, deci opţiunea noastră este clară”.

Preşedintele CNMT a fost completat de directorul de organizare pe regiunea Partium al acestei formaţiuni, Csomortanyi Istvan, care a dat câteva detalii tehnice despre modul în care maghiarii din Transilvania care au şi cetăţenie ungară pot vota prin corespondenţă, în cadrul unei proceduri pe care a descris-o ca fiind “complicată”, dar care asigură totuşi secretul opţiunii.

“Până acum, în evidenţele Biroului Electoral Naţional de la Budapesta sunt înregistraţi 90.000 de maghiari din Transilvania. Noi am ajutat peste 50.000 de persoane să-şi facă documentele. Aceste persoane vor primi pe cale poştală, cu două săptămâni înainte (de ziua scrutinului din Ungaria, 6 aprilie – n.r.), un plic cu formularul de vot şi cu unul pe care trebuie să-şi completeze datele personale şi un plic pentru returnarea către Biroul Electoral Naţional sau către Consulatul General al Ungariei de la Cluj. Votul este secret, chiar dacă este o procedură mai complicată. Persoana trebuie să completeze formularul cu datele personale, ca să se verifice dacă nu este un vot dublu, şi separat formularul cu votul trebuie pus în alt plic, care este sigilat, şi i se ataşează datele personale. După ce se verifică aceste date, se va deschide plicul cu formularul de vot”, a explicat Csomortanyi.

El a precizat că PPMT “nu participă la campania electorală, dar va informa persoanele ca să ştie cum îşi pot da votul”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns