Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bondarii răspândesc bolile albinelor

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Familie de albine
Familie de albine

    O serie de cercetări realizate de specialişti în 26 de locuri diferite din Marea Britanie relevă faptul că bondarii suferă de bolile albinelor domestice. Tot ei sunt şi cei care răspândesc aceste boli, fapt pe care apicultorii din întreaga lume trebuie să-l aibă în vedere.

“Numărul albinelor domestice şi al celor sălbatice este în scădere şi la nivel national şi la nivel global. Ţinând cont de rolul lor extrem de important în polenizarea culturilor şi florilor, este deosebit de important să înţelegem care sunt factorii care conduc la acest declin.

Rezultatele studiilor noastre arată că bolile răspândite de la albinele domestice ar putea fi un factor important la declinul albinelor sălbatice”, a declarat Matthias Furst de la Universitatea de Ştiinţe Biologice “Royal Holloway”.

Cercetările confirmă ipoteza potrivit căreia bolile comune ale albinelor pot fi contractate de bondari. Studiul a arătat ca virusul aripilor deformate (deformed wing virus – DWV) şi parazitului Nosema ceranae fungice – ambele având un impact extrem de negativ asupra sănătăţii albinelor – pot infecta şi bondarii lucrători şi, în cazul DWV – poate chiar reduce durata lor de viaţă.

Rămâne la îndemâna cercetătorilor, dar şi a factorilor decizionali în probleme legislative dă poată proteja atât albinele domestice cât şi cele sălbatice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Bondarii răspândesc bolile albinelor intr-un mod nesemnificativ fata de asa-zisii “apicultori afaceristi” care privesc apicultura ce pe o afacere fara sa aiba cunostinte si experienta mai ales in privinta bolilor la albine si cauzelor care conduc la imbolnaviri (familii slabe sau foarte slabe, netratare la timp, jecmanite in ultimul hal- lasate fara hrana, etc, etc.). “Apicultori afaceristi” pt. mai buna intelegere inseamna apicultori hingheri !. Acestia reprezinta un pericol real pt. apicultura romaneasca deoarece pot contamina albinele apicultorilor profesionisti din zona si implicit si altora, cauzand pagube, prejudicii insemnate acestora. Apicultura inseamna in primul rand dragostea pt. albine si numai in al doilea rand eventualul venit/profit.

Lasă un răspuns

Concursul de tăiat porci organizat de UDMR va avea loc sâmbătă, 4 februarie

Devenit deja tradiţie şi pentru judeţul Satu Mare, ediţia din acest an a concursului de tăiat porci organizat de UDMR, a ajuns la cea de a VII-a ediţie. După ce ediţiile anterioare au fost găzduite de localităţi precum: Viile Satu Mare, Tăşnad, Livada, Lazuri, Turulung ş.a., iată că cea din anul 2017 o să aibă loc sâmbătă, 4 februarie, la Oraşu Nou.