Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Încă o majoritate mai mult decât suficientă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În timp ce lui Victor Ponta i se pare o simplă formalitate trecerea prin parlament a guvernului reîmprospătat,  președintelui Traian Băsescu situația i se pare destul de complicată. Considerat a fi un nou guvern, cu un alt program decât cel al USL, președintele Băsescu se pregătește pentru desemnarea unui nou prim ministru. Dacă se ajunge la Cotroceni cu siguranță se intră în criză. Băsescu ar putea desemna o altă persoană, tot din PSD, cu formarea unui nou guvern.

Amânarea negocierilor cu UDMR este un semn rău. De nenumărate ori, președintele Băsescu a declarat că nu-l mai numește pe Victor Ponta premier. Are acum ocazia să se țină de cuvânt, însă cu prețul intrării într-o criză greu de anticipat.

PNL poate revendica moștenirea USL, dar nu îndeplinește condițiile ca să pretindă șefia guvernului.  Pe de altă parte, partidul cu cel mai mare număr de parlamentari este PSD. Cum ar putea Băsescu obliga PSD-ul să-și desemneze alt premier? Ar fi momentul scoaterii în față a lui Mircea Geoană? Speculații se pot face, însă USD este o alianță foarte solidă și este în totalitate loială lui Victor Ponta. Prin urmare, putem avea doar o falsă criză, provocată intenționat.

Își poate permite Traian Băsescu aruncarea țării în criză în condițiile în care conflictul din Ucraina ia amploare internațională? Ar fi o greșeală pe care nimic nu o justifică, nici măcar apropierea alegerilor europene și prezidențiale.

De fapt, tot ce se întâmplă pe scena politică este pus sub semnul alegerilor. Traian Băsescu nu scapă nicio ocazie pentru a face publicitate Partidului Mișcarea Populară. Vrea să câștige cu acest partid alegerile din 2016. Are și pentru prezidențialele din toamnă un om pregătit, nimeni altul decât Emil Boc. Acesta ar urma să-l desemneze prim ministru.

Adică să copieze modelul Putin-Medvedev.  Fără să o spună, intuiește că în România o problemă politică nerezolvată este aceea a cuplurilor.  Ea a apărut încă din zorii capitalismului, de la primul cuplu Iliescu-Roman, terminat prost, cu o mineriadă violentă. Președintele Constantinescu nu a reușit să formeze un cuplu de succes cu premierii săi. După anul 2000 cuplul Iliescu-Năstase a funcționat cu surde lupte de culise. Traian Băsescu nu s-a putut înțelege decât cu Emil Boc, cu ceilalți premieri fiind într-un război continuu. Ultimul cuplu, Ponta-Antonescu, tocmai au divorțat.

În căutarea sufletului-pereche, Vasile Blaga l-a găsit pe Cătălin Predoiu, însă nu par să fie destinați. Victor Ponta își caută perechea. Crin Antonescu are impresia că l-a găsit pe Klaus Iohannis. Toate acestea sunt simple surogate. Lipsa de înțelegere între persoane stă la baza nereușitelor politice, a veșnicelor dispute.

Fără îndoială, cel mai de succes cuplu părea a fi Ponta-Antonescu, nu pentru valoarea intrinsecă a fiecăruia dintre ei, ci pentru construcția politică numită USL. Odată cu prăbușirea sa, partidele politice au intrat în febra căutărilor. Este ca și cum s-ar fi prăbușit un elefant în mijlocul unei turme de lei flămânzi.

Fără îndoială, soluția cea mai la îndemână este cooptarea UDMR în coaliția de guvernare. USD, UDMR, Minoritățile, parlamentari luați de la alte partide, pot asigura o majoritate care să pună România înafara unei crize politice. Avem încă o majoritate mai mult decât suficientă. Va sucomba la fel ca super-majoritatea USL?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O lansare prea anemică

Asculta acest articol În mod sigur cei 452 de candidați ARD și-ar fi dorit o lansare mai în forță, mai

Ziua iluminării

Am citit recent un interesant articol al unui atent observator al vieții noastre politice, și nu numai.