Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Prin toate mijloacele, lui Crin Antonescu i se demonstrează că nu are nicio șansă la președinție chiar dacă ajunge în turul doi. În oglindă, lui Victor Ponta i se induce convingerea că poate învinge pe oricine dacă se decide să candideze la președinție. Deocamdată, cei doi rămân singurii politicieni care acaparează interesul opiniei publice în ceea ce privește alegerile prezidențiale. Cătălin Predoiu rămâne o figură marginală, Mihai Răzvan Ungureanu nu este promovat de o forță politică foarte puternică, iar restul nu contează.

Dacă s-ar ivi o figură proaspătă, cu un discurs nou, acaparant, alegătorii  i-ar arăta un oarecare interes. Nu apare, deși este o mare așteptare din partea populației. USL se uzează pe zi ce trece, PDL nu aduce nimic nou, iar Mișcarea Populară în cea mai bună situație nu va depăși cotația lui Traian Băsescu. Este adevărat că a ieșit la încălzire Elena Udrea, dar îndeplinește ea condițiile minimale pentru a deveni președintele României?

Dar să revenim la cele două figuri centrale. Crin Antonescu continuă să creadă că plasându-se în opoziție va avea de câștigat. Totuși, încă nu are o strategie, ezită să atace frontal, nu-și găsește țintele și, ceea ce este mai ciudat, nu încearcă să-și discrediteze total adversarii. Victor Ponta mizează pe tehnica numită “îmblânzirea scorpiei”. Vorbește frumos, încearcă să capteze bunăvoința foștilor parteneri, îi invită respectuos să revină la putere.

Tehnica lui dă roade. Ocupă pozițiile fruntașe în toate  topurile, sondajele îl dau câștigător la prezidențiale în orice formulă. Se speculează că se dorește eliminarea lui din fruntea guvernului.  Primul care ar avea de câștigat este Liviu Dragnea. Viceprim-ministrul ar deveni sigur prim ministru dacă Ponta câștigă. Dacă pierde, Ponta este înlăturat, iar Dragnea devine președintele PSD.

Plecarea lui Ponta din fruntea guvernului ar deschide calea unor negocieri pentru formarea unei noi majorități parlamentare. Fără Victor Ponta este posibilă refacerea USL, pentru că Antonescu și Dragnea sunt în relații foarte bune. Fără Ponta este posibilă și izolarea PSD. Se poate imagina izolarea PSD și închegarea unei largi coaliții între PNL-PDL-PC-UDMR și alte forțe politice care se consideră de dreapta.

Mai există o variantă. Fără Crin Antonescu, Victor Ponta și Traian Băsescu se poate construi orice majoritate parlamentară. Fără cei trei lideri cu tendințe autoritare, scena politică se eliberează de obsesii, de orgolii duse până la extrem, de  doza de paranoia adunată pe parcursul anilor în afara puterii absolute. Teoretic, dispariția lor din prima linie ar deschide calea unei noi generații de politicieni. Este adevărat că Victor Ponta este mai tânăr, însă el a crescut, s-a format și a moștenit spiritul lui Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Acesta este și motivul pentru care Antonescu spune clar și răspicat că PSD-ul este adversarul PNL, acum și în viitor. Altfel spus, liderul liberal readuce în discuție vechea aspirație a politicienilor, polarizarea electoratului, despărțirea odată pentru totdeauna a stângii de dreapta. Dacă nu ar exista atâtea trădări, iar PNL este unul dintre trădători, ar fi posibilă o departajare pe criterii doctrinare. Cum interesele au luat locul ideologiilor, a căror moarte s-a decretat de câteva decenii, scena politică va rămâne și pe viitor la fel de haotică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

8 decembrie, ziua adevărului

Asculta acest articol Toate ţările susţin aderarea României la Spaţiul Schengen, cu excepţia Austriei. Azi se dă votul. Motivele nu