Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Căpşunele de Halmeu din soiuri italiene au început să se coacă şi se vând la 16-17 lei kilogramul

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Capsuni de Halmeu la 16-17 lei kilogramul
Capsuni de Halmeu la 16-17 lei kilogramul

Iată că surpriza începutului de mai nu s-a lăsat aşteptată pentru iubitorii şi consumatorii sătmăreni de trufandale. La sfârşit de aprilie, fapt fără precedent, căpşunele din soiuri italiene au început să se coacă la Halmeu şi Porumbeşti. Preţul unui coşuleţ în greutate de 600 de grame este de 10 lei, ceea ce ar însemna că la kilogram căpşunele autohtone costă 16-17 lei.

Cine a traversat zilele trecute satul Ciuperceni, cu sau fără escală la “fordulă”, a avut parte de o surpriză plăcută. Cultivatorii de căpşune şi-au scos deja la vânzare primele fructe coapte. De la prima vedere se poate observa că este vorba despre alte soiuri faţă de cele autohtone. Căpşunele au forme şi dimensiuni specifice.

O discuţie avută cu unul dintre cultivatorii care a scos la vânzare căpşune la zona cunoscută fordulă ne-a spus că locuieşte în Halmeu şi are mai multe hectare plantate cu căpşun. Spre deosebire de alţi fermieri şi-a adus material biologic – stoloni din Italia, soiuri timpurii. Ca urmare a desprimăvărării mai repede faţă de alţi ani, căpşunul a luat un start bun, iar fructele s-au dezvoltat în ritm rapid.

Cele de mai sus dovedesc un adevăr incontestabil – căpşunele s-au copt mai repede cu minimum trei săptămâni. Am aflat că se vând bine fructele autohtone, iar preţul care poate rămâne la nivelul actual vreme de doar 2-3 zile asigură ceva câştig fermierului spre a-i răsplăti efortul financiar şi fizic.

Despre celelalte soiuri nu se poate încă vorbi că ar fi ajuns la coacere. Vor mai trece probabil două săptămâni până a exista o ofertă deosebit de bogată de căpşune. Este lesne de intuit cum vor scădea şi preţurile de vânzare.

Se cuvine o precizare. Căpşunele scoase deja la vânzare au aspect comercial, sunt atractive, dar când ajungă să le deguşti ai o anume surpriză. Aroma şi dulceaţa parcă nu sunt la nivelul celor din soiuri autohtone consacrate.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns