Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Câştigătorii concursului “Primăvara scrisului“ au fost în Franţa pentru ridicarea premiile

Proiectul “Primăvara Scrisului” este un concurs de creaţie literară în limba franceză deschis tuturor elevilor care studiază în liceele sătmărene, lucrările acestora fiind trimise în Franţa unde sunt jurizate de către elevi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Proiectul “Primăvara Scrisului” este un concurs de creaţie literară în limba franceză deschis tuturor elevilor care studiază în liceele sătmărene, lucrările acestora fiind trimise în Franţa unde sunt jurizate de către elevi.
Proiectul “Primăvara Scrisului” este un concurs de creaţie literară în limba franceză

În urma concursului literar în limba fraceză“Primăvara Scrisului/Le printemps de l’ecriture“ desfăşurat în fiecare an la Colegiul Naţional “Ioan Slavici“, din Satu Mare, cei 15 elevi câştigători s-au deplasat o săptămână în oraşul Valance din Franţa, în prima sătămână din luna aprilie. 

Această vizită a avut ca scop principal participarea adolescenţilor la gala de premiere, aceştia având ocazia să se întâlnească şi cu elevii francezi, să viziteze o instituţie de învătământ şi să admire obiectivele turistice din zona respectivă. Elementul surpriză a constat în participarea la o seară dedicată cinematografiei româneşti urmată de dezbateri organizate de către Philippe Roger, cunoscător al cinematografiei româneşti.

Concurs iniţat în 1995

Proiectul “Primăvara Scrisului” este un concurs de creaţie literară în limba franceză deschis tuturor elevilor care studiază în liceele sătmărene, lucrările acestora fiind trimise în Franţa unde sunt jurizate de către elevi. A fost iniţiat în anul 1995 pentru a marca săptămâna francofoniei, concursul devenind o tradiţie, fiind derulat fără întrerupere de 19 ani. Din anul 2012 şi liceenii din Franţa au început să îşi trimită lucrările în România, acestea fiind şi ele apreciate şi premiate de către elevii sătmăreni.

Primiţ cu mare fast în Valance, liceenilor români li s-a pregăit un program încărcat. În prezenţa unui public numeros, a oficialităţilor, a conducerii liceului Jules Algoud, a membrilor asociaţiei Trait d’Union Valence-Satu Mare, a profesorilor şi elevilor, adolescenţilor sătmăreni le-au fost înmânate premiile concursului, acestea constând în diplome şi cărţi precum şi o broşură cu lucrările premiate.

Elevii au aflat că la nivel de licee funcţionează clase post-liceale cu profil de contabilitate birotică pentru absolvenţii care fie au intrat pe piaţa muncii fie îşi continuă studiile în învăţământul superior. La liceul tehnologic Jules Algoud, aceştia au văzut cum viitorii muncitori cu calificare superioară lucrează pe simulatoare şi cu aparatură de precizie, iar la liceul Camille Vernet elevii români s-au întâlnit cu elevii francezi, având loc un schimb de experienţă dinamic între cele două naţonalităţi. Întâlnirea s-a încheiat cu un dialog muzical din care nu a lipsit muzica populară românească

În cele şapte zile în care adolescenţii au stat în Franţa au avut şansa de a vizita unele obiective turistice inedite din zona oraşului Valance. Casa fostului profesor de fizică Jacques Vaillant este un exemplu în acest sens.

Protejarea planetei, reducerea poluăii, folosirea surselor alternative de energie, sunt in centrul atenţei francezilor. Pentru a fi cât mai convingători în acest sens, francezii le-au prezentat românilor un câmp de sute de panouri solare care asigură încăzirea a 5.000 de case din zonă.

Ultima seară a experienţei franţuzeşti a fost una specială dedicată cinematografiei româneşi. În cadrul acesteia au fost vizionate două filme ’’O lună în Thailanda” şi “Situaţia copilului”, fiind urmate de dezbateri conduse de domnul Philippe Roger, specialist în domeniu şi cunoscător al cinematografiei româneşti.

Cei 15 elevi de la Colegiul Naţional “Ioan Slavici“, Colegiul Naţional “Doamna Stanca“ şi Colegiul Naţional “Mihai Eminescu“ au fost însoţiţi de profesorii coordonatori Laura Pereş şi Ardelean Silvia. 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro

Lasă un răspuns