Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Putin a mers în Crimeea pentru a sărbători Ziua Victoriei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele rus Vladimir Putin a ajuns vineri la Sevastopol, în Crimeea, pentru a sărbători Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Este prima deplasare a lui Vladimir Putin în Crimeea după ce peninsula ucraineană a fost anexată de Rusia la mijlocul lunii martie, anexare condamnată de Kiev și de Occident.

UPDATE: Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a calificat vineri drept ‘nepotrivită’ vizita președintelui rus Vladimir Putin în Crimeea. El a menționat că nu are nicio confirmare vizibilă privind retragerea trupelor rusești de la granița ucraineană.

După ce a participat la parada militară tradițională din Piața Roșie din Moscova, președintele Putin va asista la o paradă militară la Sevastopol, oraș-port care marchează în acest an 70 de ani de la eliberarea de sub ocupația Germaniei naziste, și va adresa un mesaj de felicitare membrilor Flotei Ruse la Marea Neagră și locuitorilor orașului, după cum relatează RIA Novosti. Șeful statului rus va participa, totodată, la o ceremonie de depunere de flori la Monumentul Apărătorilor din Sevastopol, după care se va deplasa la Catedrala ‘Sfântul Vladimir’ din oraș, iar în cursul serii va asista la un concert.

Autoritățile ruse nu au anunțat oficial că președintele Putin va efectua o vizită în Crimeea la 9 mai, dar informația a apărut în presa rusă la sfârșitul lunii aprilie. În urma acestei informații, mai multe țări occidentale, care nu recunosc anexarea Crimeii și care condamnă politica Rusiei față de Ucraina, au criticat intenția liderilor ruși de a organiza parade militare în Crimeea. Cancelarul federal german Angela Merkel și-a exprimat regretul față de această decizie a Moscovei, în contextul situației tensionate din Ucraina, relatează Agerpres.

Vizita președintelui Vladimir Putin, de Ziua Victoriei, în Crimeea este văzută de unii analiști ucraineni ca un act simbolic final al anexării Crimeii la Federația Rusă.

Peninsula din sudul Ucrainei a fost anexată la Rusia în urma semnării, la 18 martie la Kremlin, a unui tratat în acest sens de către președintele rus, Vladimir Putin, și liderii proruși ai regiunii. Documentul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus și promulgat la 21 martie de președintele rus Vladimir Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns