Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Regele Spaniei, Juan Carlos, a abdicat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Regele Spaniei, Juan Carlos de Burbon, în vârstă de 76 de ani, a renunţat la tron, după o domnie de 39 de ani, invocând motive personale. În locul său, va urca pe tron Prinţul Felipe, în vârstă de 46 de ani. Anunţul abdicării lui Juan Carlos vine după o lungă perioadă de speculaţii mediatice în acest sens.

În spatele deciziei regelui stă şi o nevoie de întinerire – atât la propriu, cât şi la nivel de imagine – a monarhiei spaniole. Juan Carlos este al treilea suveran european care abdică în decurs de un an, după regina Beatrix a Olandei şi regele Alebert al II-lea al Belgiei, scrie gandul.

Premierul de la Madrid, Mariano Rajoi, a primit, luni, declaraţia de abdicare a lui Juan Carlos, care a stat pe tronul Spaniei timp de aproape patru decenii, conducând ţara în era post-Franco.

„Sunt convins că este cel mai bun moment pentru o schimbare”, a dat asigurări Rajoi.

„Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege” a prinţului Felipe, în vârstă de 46 de ani, a adăugat şeful guvernului spaniol.

Starea de sănătate a lui Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, s-a deteriorat constant în ultimii ani, deschizând calea unor discuţii privind posibila sa renunţare la tron. În locul său, va urca Prinţul Felipe, în vârstă de 46 de ani, care nu a acceptat încă formal nominalizarea de succesiune.

La câteva ore după declaraţia primului-ministru spaniol privind abdicarea, Casa Regală a difuzat un discurs înregistrat al regelui Juan Carlos, în care monarhul îşi explică decizia retragerii de pe tron.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns