Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Numărul produselor tradiţionale va scădea la jumătate în judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ing. Ioan Pop - presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Satu Mare
Ing. Ioan Pop – presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale Satu Mare

 

Atestarea, mai exact reatestarea produselor tradiţionale ar trebui finalizată până la mijlocul lunii septembrie, mai exact până pe 11. Dacă la nivel de judeţ existau anterior noii proceduri de reatestate 292 produse tradiţionale, se estimează că în final ar rămâne mai puţin de jumătate.

Potrivit unor informaţii oficiale, la nivel naţional sunt atestate peste 4.400 de produse tradiţionale. În prezent,
doar 30 de produse tradiţionale au fost înregistrate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) după cinci luni de la intrarea în vigoare a noii legislaţii. Termenul limită de reatestare expiră la 11 septembrie 2014.

Cele 30 de produse sunt realizate de 10 producători, iar 51 de dosare de la alţi 10 operatori economici au fost respinse. Două dintre acestea sunt ale unor sătmăreni. Acest lucru arată că există mai multă rigoare în verificarea documentaţiei şi în atestarea produselor. Alături de producătorii care aveau atestatul vechi, pentru atestare s-au prezentat şi alţi producători.

Procedura în vigoare este mai riguroasă. În aceste condiţii este mult mai greu să poţi obţine atestatul de produs tradiţional. Au fost introduse o serie întreagă de condiţii şi criterii suplimentare. Prin impunerea unor condiţii drastice, s-a făcut un pas însemnat în ceea ce priveşte calitatea produsului, protecţia şi interesul consumatorului. Dacă producătorii români doresc ieşirea pe piaţa internaţională cu produsele tradiţionale, trebuie să se axeze în viitor pe calitate constantă.

Până la sfârşitul lunii mai, din cele 30 de produse tradiţionale atestate 9 erau din domeniul panificaţie, 9 produse din carne, câte 5 produse din lapte şi băuturi, în rest ici şi colo câte unul din fructe, peşte ş.a.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de luni, 9 iunie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns