Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ancheta elevelor umilite la controlul chiloţilor s-a lăsat fără sancţiuni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Directoarea Ciul Adriana a declarat, la momentul respectiv, că îi pare rău pentru  cele petrecute
Directoarea Ciul Adriana a declarat, la momentul respectiv, că îi pare rău pentru cele petrecute

Sistemul educaţional din România nu se doreşte a fi îndreptat deloc. Asta nu o spunem noi, redactorii Informaţia Zilei, ci o dovedesc chiar persoanele ce se află în funcţiile de conducere din cadrul şcolilor.
La începutul lunii mai, anul curent, în cotidianul nostru a apărut un material care prezenta metoda disciplinară de-a dreptul ruşinoasă pe care au ales-o nouă cadre de la Şcoala Gimnazială din Călineşti Oaş, judeţul Satu Mare. Acestea au adunat în careul şcolii toate fetele de la clasa a V-a până la a VIII-a  pentru a le controla dacă poartă lenjerie intimă sau nu. Incidentul s-a produs după ce o fetiţă de numai 12 ani, jenată din cauza unei întâmplări banale, a decis să îşi arunce chiloţii la coş.
După cele 30 de zile  în care un verdict în acest caz trebuia dat, directorul instituţiei de învăţământ, Mihai Buda, declară că în cadrul Consiliului de administraţie al şcolii pe care o conduce  s-a decis ca nicio măsură să nu fie luată împotriva dascălilor şi directoarei adjuncte şi că metoda aplicată a fost una potrivită. Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare evită să ofere un punct de vedere oficial până în momentul în care nu analizează şi ei ancheta efectuată la faţa locului.
Miercuri, 7 mai, femeile de serviciu de la Şcoala Gimnazială din Călineşti Oaş au găsit în toaleta fetelor din incinta şcolii o piesă de lenjerie intimă aruncată pe podea. Fiind informată, directorul adjunct Ciul Adriana, împreună cu alte opt profesoare, le-au aplicat tuturor elevelor o lecţie pe care cu siguranţă nu o vor uita curând. Adunate în curtea şcolii, fetele au fost obligate să îşi lase pantalonii jos pentru a se găsi făptaşul. De fapt, chiloţii au ajuns în baie în urma unui accident. După ce redactorii Informaţia Zilei au căutat-o pe fetiţa de 12 ani, aceştia au aflat că eleva se juca cu alte colege stropindu-se cu apă. Deoarece lenjeria i-a fost udată, eleva a hotărât la repezeală să scape de chiloţi, aruncându-i din greşeală lângă coş.

Ciul Adriana: “Nu m-am gândit nicio secundă că o să le jignesc”

Ciul Adriana, directoarea adjunctă a instituţiei cu pricina, a recunoscut în aceeaşi zi că a exagerat şi că nu s-a gândit nicio clipă că decizia ei ar putea produce traume sau că ar putea în vreun fel discredita onoarea şi reputaţia acelei minore.
“Este într-adevăr o situaţie delicată, nu m-am gândit nicio secundă că o să le jignesc, ci din contră. Am descoperit cine şi-a aruncat lenjeria, părinţii elevei de clasa a V-a au fost sunaţi şi înştiinţaţi cu privire la cele întâmplate. Nu văd de ce oamenii ar considera că am batjocorit-o pe fetiţă  şi nici nu cred că ar avea de ce să sufere traume în urma celor întâmplate”, a declarat Ciul Adriana, în data de 7 mai.

La 30 de zile de la incident, directoarea îşi exercită funcţia liniştită

Cu toate că articolul a avut un impact major lăsând opinia publică sătmăreană, dar şi naţională cu încă un semn de întrebare în ceea ce priveşte sistemul educaţional românesc şi practicile pe care cadrele didactice le aplică, se pare că verdictul este unul foarte favorabil pentru directoarea Ciul Adriana. Conform deciziei, aceasta poate liniştită să profeseze şi să îşi păstreze funcţia, făra ca nici măcar o sancţiune să nu îi fie aplicată. “La aproximativ o săptămână după producerea incidentului, Consiliul de administraţie al şcolii noastre s-a întrunit pentru a analiza şi investiga cazul. În cadrul întâlnirii s-a luat decizia de a se organiza o şedinţă cu părinţii la care să participe şi elevele. Aici părinţilor li s-au explicat cele întâmplate:  atât ei, cât şi elevii au fost de părere că fapta nu a fost una gravă. La începutul lunii iunie am organizat din nou o şedinţă la care au participat toţi membrii Consiliului de administraţie unde s-au analizat părerile părinţilor şi ale elevelor. În urma întregului şir de investigaţii, noi am decis ca directoarea adjunctă, Ciul Adriana, să îşi păstreze funcţia, să profeseze pe mai departe fără ca nicio sancţiune să îi fie aplicată. Decizia a fost transmisă mai departe Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare”, a declarat Mihai Buda, directorul Şcolii Gimnaziale din Călineşti Oaş.
Adriana Dângă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, a confirmat primirea rezultatelor din ancheta efectuată la Călineşti, dar nu a putut oferi o părere oficială până ce Consiliul de administraţie din cadrul instituţiei nu se va întruni, pentru a analiza şi ei verdictul. “Există o prezumţie de nevinovăţie, iar până la proba contrarie nu pot să vă spun nimic. Comitetul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean se va întruni şi va analiza verdictul. În urma analizei vom oferi un punct de vedere oficial cu privire la acest caz”, a declarat Adriana Dângă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns