Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aurel Țenț expune creațiile sale recente la Primărie

Aurel Țenț
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artistul explorează teme mitologice și religioase într-un stil foarte personal

Aurel Țenț
Aurel Țenț

    După-amiaza zilei de joi 19 iunie a adus sătmărenilor o nouă expoziție la Galeria din holul Primăriei. Una care se remarcă atât prin prospețimea și profunzimea lucrărilor, cât și prin personalitatea autorului acestora, un domn de 84 de ani plin de tinerețe creatoare.

    Aurel Țenț este de mult timp unul din cei mai cunoscuți artiști plastici din Satu Mare. S-a născut la 18 noiembrie 1930, în Oradea. și și-a făcut educația la Timișoara, Odorheiu Secuiesc  și Brașov, pentru a se stabili mai apoi la Bacău, unde a absolvit Școala de Arte și a deschis prima sa expoziție personală. În 1979 și 1981 s-a numărat printre laureații concursului artistic național inclus în Cântarea României. Stabilit de mai bine de 25 de ani la Satu Mare, a continuat activitatea creatoare susținută, ca pictor și grafician, iar în 2007 Centrul Culturii Tradiționale i-a acordat titlul de Senior al Artelor. Pe lângă numeroase expoziții în România și Ungaria, lucrările sale au ajuns și în galerii din Austria și Suedia, în această din urmă țară fiind tipărit și un album consacrat artei sale.

Expoziția curentă reunește lucrări create în toamna anului 2013, după ce artistul s-a întors din Suedia. Temele abordate sunt mitologice și religioase, într-o tehnică foarte interesantă, la întâlnirea dintre grafică și pictură. Multe din subiecte sunt tratate în două ipostaze, una mundană și una transcedentală, iar ceea ce reține atenția la o privire mai atentă este omniprezența unor linii-filon care par a desemna curenți energetici ce curg prin scena reprezentată, coloritul fiind diferit în funcție de tonalitatea, întunecată sau luminoasă, a temei. Expoziția merită o recenzie mai amănunțită, pe care o rezervăm pentru Informația de Duminică.

La vernisajul onorat de prezența reprezentanților AAP, Școlii de Arte și Centrului Culturii Tradiționale, programul artistic a fost susținut de Mara Florian, elevă a profesoarei Judit Csendes la Școala de Arte, care a ținut să ne arate, din multele sale talente artistice, pe acela de pianistă. Lucrările lui Aurel Țenț rămân la Primărie, spre rodnică privire, până la jumătatea lunii viitoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns