Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iaşi: Gala Premiilor Operelor Naţionale, la a doua ediţie

Prima Gală de la Opera din Iași
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prima Gală de la Opera din Iași
Prima Gală de la Opera din Iași

Iaşiul va deveni pentru o zi capitala Operelor din România, odată cu desfăşurarea celui mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale, ce va avea loc duminică.

Managerul Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, a declarat joi că, în cadrul manifestării, vor fi acordate premii la 12 categorii de nominalizări pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist şi respectiv cea mai bună solistă de balet, pentru concepţia decorului sau a concepţia costumelor, cel mai bun debut feminin, cel mai bun debut masculin şi cel mai bun musical — spectacol de operetă.

Pe lângă aceste distincţii, se vor acorda unor mari artişti premii de excelenţă pentru întreaga activitate, dar şi premii speciale ale Galei, pentru evenimentul liric al anului şi marele premiu. Acestea vor fi înmânate de personalităţi marcante ale societăţii româneşti din ţară şi străinătate: Viorica Cortez, Ileana Iliescu, Dan Grigore, Andrei Şerban, Răzvan Theodorescu, Pompei Hărăşteanu, Vasile Moldoveanu, Gigi Căciuleanu şi mulţi alţii.

De asemenea, de la ora 19.30, în foaierul Teatrului National, va fi lansat în prezenta cunoscutei mezzo-soprane Viorica Cortez, volumul CORTEZ, semnat de Marius Constantinescu (editura Baroque Books & Arts, cu o concepţie grafică de Ana Wagner), reprezintă o premieră pentru piaţa de carte din România.

Juriul Galei Premiilor Operelor Naţionale este format din Anca Florea, membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, numele său figurând în enciclopedii şi dicţionare de specialitate, în ţară sau în SUA, primind şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi de Ofiţer; Costin Popă, critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor; conf. Univ. Dr Vivia Săndulescu, critic şi istoric de dans, autor şi traducător; Luminiţa Arvunescu — muzicolog şi realizator la Radio România, cea care a creat seria de transmisiuni directe de la Metropolitan, New York; dirijorul Petre Sbârcea—prof. Univ. Dr. Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’, Cluj-Napoca.

Gala este o iniţiativă a Operei Naţionale Române Iaşi, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, cu sprijinul Ministerului Culturii. Evenimentul face parte din Festivalul Internaţional al Educaţiei, FIE, ediţia a II-a, ce se desfăşoară în perioada 20-29 iunie şi se doreşte a fi o sărbătoare a culturii şi a educaţiei, în contextul aspiraţiei Iaşului la a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns