Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Premierul bulgar Plamen Oreșarski a demisionat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primul-ministru bulgar, Plamen Oreșarski, și-a dat miercuri demisia, respectându-și promisiunea anterioară că va face acest lucru între 23 și 25 iulie pentru a permite aplicarea acordului convenit de partidele politice în vederea organizării alegerilor legislative anticipate, relatează agențiile Reuters și AFP.

În urma consultării formațiunilor politice, președinte Rosen Plevneliev a anunțat la sfârșitul lunii iunie dizolvarea parlamentului începând cu data de 6 august și desfășurarea alegerilor anticipate pe 5 octombrie, între aceste două date urmând să funcționeze un guvern interimar.

Sub aspect formal, președintele va propune acum fiecăruia dintre cele trei mari partide să formeze guvernul, dar acestea s-au angajat să respingă propunerea, astfel încât să se poată respecta prevederile constituționale privind dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

În vârstă de 54 de ani, Plamen Oreșarski, a fost numit premier în luna mai 2013, după căderea guvernului conservator condus de Boiko Borisov în urma manifestațiilor de amploare împotriva corupției elitelor politice și a creșterii prețului la energie, notează Agerpres.

Odată ajuns la putere, el a promis că va lua măsuri de combatere a sărăciei, dar o lună mai târziu avea să-și piardă orice credibilitate după ce a numit la conducerea Agenției de securitate națională (DANS) un deputat controversat, membru al partidului minorității musulmane (MDL) și magnat în sectorul mass-media. Deși a revenit ulterior asupra acestei numiri, bulgarii au ieșit din nou în stradă pentru a cere demisia și a acestui guvern, pe care l-au acuzat că este controlat de oligarhi.

Oreșarski nu a cedat atunci în fața demonstrațiilor, dar nici nu a reușit să implementeze reformele promise, fiind împiedicat și de disputele fără sfârșit dintre partide. Conservatorii din partidul GERB, la fel ca și ultranaționaliștii formațiunii Ataca au boicotat ședințele parlamentului.

Criza politică este dublată din luna iunie de o gravă criză a sistemului bancar, ce amenință să destabilizeze finanțele publice. Rezultatele foarte slabe obținute de Partidul Socialist la alegerile europarlamentare au grăbit căderea guvernului, decisă în final de retragerea sprijinului oferit de formațiunea MDL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns