Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Artiști din 12 țări participă la tabăra de creație din orașul Ardud

Oameni înzestraţi şi pricepuţi în a împărtăşi din minunăţiile lumii au venit din India, Statele Unite ale Americii, Tailanda, Italia, China, Pakistan, Ungaria, Germania, Muntenegru şi Emiratele Arabe Unite, în judeţul noastru
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oameni înzestraţi şi pricepuţi în a împărtăşi din minunăţiile lumii au venit din India, Statele Unite ale Americii, Tailanda, Italia, China, Pakistan, Ungaria, Germania, Muntenegru şi  Emiratele Arabe Unite, în judeţul noastru
Oameni înzestraţi şi pricepuţi în a împărtăşi din minunăţiile lumii au venit din India, Statele Unite ale Americii, Tailanda, Italia, China, Pakistan, Ungaria, Germania, Muntenegru şi Emiratele Arabe Unite, în judeţul noastru

În cetatea Ardud s-a instalat o atmosferă ce te umple de pozitivism şi care te inspiră în a crea şi tu frumuseţi ce pot fi împărtăşite cu cei din jur. Aici artişti din 12 ţări s-au întâlnit la invitaţia artistei  Dorothea Fleiss, originară din Carei.

Tabăra de artă contemporană s-a desfăşurat în Ardud pe parcursul a 10 zile, timp în care pictorii, sculptorii şi fotografii  prezenţi au avut ocazia să viziteze atât locurile minunate din judeţul nostru cât şi din judeţele învecinate.
Arta şi feluritele moduri de a transmite frumosul stau la baza ;ederii în oraşul Ardud. Locurile pline de istorie, misterul ce înconjoară cetatea şi peisajul a fost unul prielnic muncii de artist. Oameni înzestraţi şi pricepuţi în a împărtăşi din minunăţiile lumii au venit din India, Statele Unite ale Americii, Tailanda, Italia, China, Pakistan, Ungaria, Germania, Muntenegru şi  Emiratele Arabe Unite, în judeţul noastru. “Am adunat aici artişti din 12 ţări ale lumii, dintre ei câţiva sunt sculptori, pictori şi fotografi. Artiştii sunt invitaţi de obicei în aceste rezidenţe, primesc materiale de lucru, creează timp de 10 zile, iar apoi lucrările se expun.Cu această ocazie aici la cetatea din Ardud am pus bazele muzeului de artă contemporană Dorothea Fleiss Fest Artist“ a declarat Dorothea Fleiss, organizatorul rezidenţei.
Artista ne mai dezvăluie că tot acum a pus bazele academiei estivale unde participă tineri talentaţi. Anul acesta primii tineri învăţăcei au fost copiii din cercul de artă plastică de la Ardud. Aceştia au realizat lucrări de grafică învăţând tehnicile noi de lucru. Asemenea rezidenţe au fost organizate de-a lungul anilor de către Dorothea Fleiss în Germania, locul unde este stabilită de 30 de ani, dar şi în alte ţări precum Serbia, China şi multe altele.

Oaspeții și-au asigurat singuri cele necesare

Fiecare artist şi-a ales un colţişor şi s-a apucat de treabă. Rezultatul muncii lor poate fi văzut în cadrul expoziţiei ce are loc azi în curtea cetăţii. Operele lor vor rămâne în Ardud pentru ca toţi doritorii să poată să le admire. “Eu sunt bănăţean, sunt din Timişoara şi e prima dată când vin aici. Pe Dorothea am cunoscut-o în vara aceasta la Istanbul în cadrul unui simpozion de creaţie. Spaţiul de lucru este unul generos, acest turn unde lucrăm este foarte frumos, atmosfera este una inspiraţională. Evident între noi  artiştii s-au strâns relaţii, am f[cut schimb de idei,  e ca un atelier de studiu unde se petrece o emulaţie“, ne povesteşte pictorul Costin Brătianu.
Artiştii s-au bucurat de seri folclorice pe parcursul întregii şederi, dar au fost şi în excursii în Maramureş, Ţara Oaşului, municipiul Satu Mare. Toate acestea cu siguranţă le vor rămâne întipărite în minte, iar când vor ajunge în ţările lor, în atelierele lor, vor folosi ceea ce au văzut pe meleagurile noastre ca suport pentru arta pe care o vor concepe.
Oaspeţii ardudenilor au venit din pură plăcere şi nu au solicitat aproape nimic oficialităţilor. Ei şi-au asigurat singuri mâncarea, materialele necesare şi răcoritoarele. Primăria Ardud le-a oferit doar spaţiul necesar întreprindeii activităţilor şi un pat moale unde după o zi plină pot să se odihnească. “După festivalul medieval care s-a desfăşurat pe parcursul unei săptămâni întregi, ne aflăm în faţa unui alt eveniment artistic ce se focalizează pe arta contemporană şi care cu siguranţă va avea un impact extraordinar pentru oraşul nostru. Este o deosebită plăcere ca aici în jurul nostru să avem artişti de talie mondială. Cu siguranţă acest eveniment va da un impuls turismului din Ardud“, ne mărturiseşte Cristian Micle, secretarul oraşului Ardud.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns