Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boala limbii albastre este confirmată în judeţul Buzău

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Zilele trecute presa naţională şi cea internaţională trăgea un semnal de alarmă cu privire la apariţia în Bulgara a unui focar de boala limbii albastre la o bovină. La doar câteva zile diferenţă, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA confirmă existenţa acestei boli în judeţul Buzău.

Această maladie n-a evoluat până acum pe teritoriul României.

Medicii veterinari au prelevat probe de sânge şi de la alte animale care aveau simtome similare acestei boli, rezultatul fiind, de asemenea, pozitiv pentru Boala limbii albastre.

ANSVSA respectând procedurile a notificat, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

Boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Maladia este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează animalele rumegătoarele oi, capre şi vaci, şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns