Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pe nedrept uitat, Constantin Lucaciu are merite la fel de mari ca şi fratele său Vasile

Constantin Lucaciu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Constantin Lucaciu p1„S-a stins în Ardeal preotul Constantin Lucaciu, fratele părintelui Vasile Lucaciu, a cărui zgomotoasă faimă îi umbrise toată viaţa”, scria Nicolae Iorga în anul 1920, despre fratele marelui om politic sătmărean Vasile Lucaciu. 

Constantin Lucaciu s-a născut în anul 1860 în localitatea Baia Mare. Tatăl său Mihail a fost numit învăţător în anul 1858 la şcoala primară greco-catolică de aici. După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Baia Mare, Constantin şi-a finalizat studiile teologice la Gherla. Astfel că în anul 1886 a fost hirotonit preot şi a slujit alături de fratele său Vasile Lucaciu la Şişeşti până în martie 1892 când a primit parohia Iojib. Va păstori aici până în anl 1906.

În anii 1892, 1893 şi 1894 participă la adunările generale anuale de la Sibiu ale Partidului Naţional Român. Activitatea din cadrul P.N.R s-a îmbinat cu mişcarea memorandistă. La 14 ianuarie 1892, a avut loc o conferinţă a celor cinci cercuri electorale din Comitatul Satu Mare în care Constantin Lucaciu a fost desemnat delegat pentru Conferinţa de la Sibiu din 20-21 ianuarie 1892. La conferinţa de la Sibiu, delegaţii sătmăreni “îndeplinind mandatul alegătorilor, s-au numărat printre susţinătorii înaintării fără întîrzie a Memorandului la Curtea de la Viena”. Astfel că în mai 1892 Constantin Lucaciu a făcut parte din delegaţia celor 300 de intelectuali care s-au deplasat la Viena pentru a înainta împăratului memorandumul românilor.

Pe data de 20 septembrie 1892 Constantin ia parte la marea adunare convocată la Sişeşti unde a citit scrisoarea adoptată de adunare şi adresată Papei de la Roma în legătură cu suspendarea lui Vasile Lucaciu. “mulţimea de asistenţi a ascultat cu încordată atenţiune, şi am văzut şiroaie de lacrimi curgând pe feţele tuturor ascultători lor şi am auzit suspinuri grele ieşite din fundul inimilor”.

Intră în conflict cu episcopul Ioan Sabo de Gherla

Constantin Lucaciu îşi continuă activitatea din cadrul P.N.R. şi după ce începe persecuţia memorandiştilor. La 20 iulie 1893 îl înştiinţează pe protopopul Seiniului, Iosif Pop Lemeni despre „plecarea sa din parohie pentru a lua parte la Conferinţa delegaţilor alegătorilor români din Transilvania, ce urma a se ţine la Sibiu, în data de 23 iulie 1893”. Un an mai târziu, la 26 noiembrie 1894, Constantin Lucaciu îl înştiinţează pe aceelaşi Iosif Pop Lemeni, că în zilele de 27-29 noiembrie va lipsi din Iojib „fiind plecat la Sibiu, pentru a lua parte la conferinţa generală a alegătorilor români din Transilvania şi Ungaria”.

Din cauza deselor deplasări din parohie datorate diverselor consfătuiri politice, la fel ca şi fratele său Constantin va intra în conflict cu episcopul Ioan Sabo de Gherla.

În anul 1907 primeşte parohia Craidorolţ

Din anul 1907 până în 1914 a fost preot în parohia Craidorolţ. Tot în aceşti ani a fost ales şi preşedinte al Reuniunii învăţătorilor greco-catolici din comitatele Sătmar şi Ugocea ce aparţinea de dieceza Gherlei.

În calitate de preşedinte al Reuniunii învăţătorilor, Constantin Lucaciu participă şi la conferinţele Astrei. În 11 august 1907, la Mocira, are loc „Protocolul adunării generale a despărţământului Sătmar-Ugocea al Astrei”.  La această adunare participă şi Constantin Lucaciu. În septembrie 1912 primeşte o scrisoare din partea directorului despărţământului, Gheorghe Şuţa. Acesta îi solicită participarea la conferinţa Astrei din 9 octombrie şi întocmirea unui proiect privind constituirea a trei despărţăminte noi în locul celui vechi.
A protestat împotriva Episcopiei de Hajdudorog. La adunarea organizată în 18 august 1912 la Sanislău de către părintele Alexa Pop aparticipat şi Constantin Lucaciu.

Este mustrat pentru că predă în limba română

Aşa cum îl caracterizează N. Iorga, Constantin Lucaciu “avea curajul de a judeca independent, lovind curagios neajunsurile, fără a se întreba dacă printr-aceasta supără pe aceia de care putea să atârne situaţia sa”.

La Craidorolţ, conflictul cu autorităţile se accentuează ca urmare a faptului că predă religia în limba română, atât copiilor români cât şi maghiari. De asemenea, el a avut curajul să facă însemnări în jurnalul şcolar în limba română.

În 13 aprilie  1913, Episcopia Gherlei îi trimite o scrisoare preotului Constantin Lucaciu în care: „i se atrage din nou atenţia de a nu folosi limba română în şcoala de stat din Craidorolţ deoarece contravine legislaţiei şcolare maghiare”.

În anul 1914 a trecut Carpaţii în România împreună cu fratele său Vasile Lucaciu. Un an mai târziu şi-a tipărit cartea „Biserica, şcoala şi armata” o lucrare de critică socială, în care aşa cum spune marele istoric Iorga “Vedea pentru îndreptarea relelor numai marele mijloc al culturii, bisericeşti şi laice, al unei solide culturi naţionale, în care singură,  cu  adevărat,  ni  este mântuirea”.

În anul 1917 Constantin Lucaciu pleacă în S.U.A., unde, alături de fratele său, dr. Vasile Lucaciu, luptă pentru cauza înfăptuirii României Mari.

Deşi nu a fost prezent la Alba Iulia în 1 decembrei 1918, pentru meritele sale în lupta naţională a fost ales în Marele Sfat Naţional Român unde îl regăsim alături de alţi intelectuali sătmăreni: preoţii Romul Marchiş şi Vasile Ardelean, avocaţii dr. Coriolan Steer, dr. Ilie Carol Barbul, dr. Ioan Doboşi, dr. Sever pop de Băseşti. După revenirea în ţară, episcopul Demetriu Radu  l-a numit paroh şi arhidiacon în Satu Mare la 12 august 1919.

Apoi, în 1919 a fost ales deputat în Parlamentul din Bucureşti din partea circumscripţiei electorale Seini.

S-a stins din viaţă la 1 octombrie 1920 la Satu Mare.

****

Pe nedrept uitat, Constantin Lucaciu merită să-şi recapete locul în conştiinţa sătmărenilor, alături de celebrul său frate Vasile Lucaciu. Prin înfiinţarea unui muzeu Lucaciu vor fi cunoscuţi marelui public toţi cei care au luptat pentru libertatea şi drepturile poporului român.

Cei ce au urechi de auzit să ia aminte la ce spunea şi Iorga: “autorităţi recunoscute care cu atâta indiferenţă pentru faima ce-o veţi lăsa vă angajaţi în întreprinderi rentabile (…) să ştiţi că dreptatea în ce priveşte putinţa unui viitor pentru acest neam nu stă decât în ce spunea acest biet popă pribeag, în exilul neutralităţii noastre, la 1915.”

Bibliografie:

Claudiu Porumbăceanu, Bujor Dulgău, Oameni din Sătmar, Solstiţiu, 2000

Viorel Câmpean, Oameni şi locuri din Sătmar, Citadela, 2008

Vasile Hendea, Constantin Lucaciu, luptător activ pentru unitatea românilor

Nicola Iorga, Oameni cari au fost, Biblioteca Pentru Toţi, 1967

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns