Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu de război

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Basescu: Summitul NATO a fost un succes al României
Traian Basescu: Summitul NATO a fost un succes al României

Staţionarea navelor militare ruseşti la 6 ore de graniţa României şi conceptul “Novorossiya”, relansat de Vladimir Putin în aprilie şi reluat ieri de unul dintre liderii separatişti pro-ruşi din Ucraina – desemnând intenţia de recucerire a sudului Ucrainei ca teritoriu rusesc – sunt, în opinia preşedintelui Traian Băsescu, motive suficiente pentru ca România să se pregătească pentru posibilitatea ca Moscova “să acţioneze iraţional” în încercarea de a ajunge la gurile Dunării la Chilia.

După decizia liderilor NATO de a răspunde agresiunii din partea Federaţiei Ruse printr-un Plan nou de Acţiune, care presupune, între altele instalarea unor centre de comandă în ţările est-europene între care şi România, preşedintele a revenit, la Bucureşti, asupra presiunii pe care statele contributoare au pus-o asupra celor de pa flancule estic să îşi crească investiţiile în tehnică militară.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că summit-ul NATO a transmis mesajul că libertatea costă bani.

“NATO nu are un buget la Bruxelles pe care îl distribuie ţărilor, ci statele care vor trebui să contribuie pentru protejarea prin forţe navale, terestre, aeriene, vor scoate bani din buzunar pentru securitatea României”, a spus preşedintele după ce vineri i-a pus în vedere Guvernului că trebuie să ridice mai deverme de 2017 bugetul Apărării la 2% din PIB, alocând minimum 20% pentru echipamente.

Gândul prezintă cele mai importante comentarii ale preşedintelui:

Despre Summitul NATO. Planurile de contingenţă pentru România

“Şi România are acum un plan de contingenţă în situaţia în care este atacată. România este în momentul de faţă o ţară care va fi apărată în orice scenariu”

“În cel mai scurt timp, structurile de la NATO şi cele naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţilor de forţe pentru care România să fie apărată în orice scenariu de război.”

“NATO nu are un buget la Bruxelles pe care îl distribuie ţărilor, ci statele care vor trebui să contribuie pentru protejarea prin forţe navale, terestre, aeriene, vor scoate bani din buzunar pentru securitatea României”

“Unul din argumentele noatre la Summit a fost acela că în urma anexării Crimeei, navele militare ruseşti se află la Sevastopol, la 160.000 de mile marine de coasta României. Acolo se află crucişătorul Moscova, fregate, nave de desant care în 6 ore pot fi pe coasta Mării Negre”

“De ce să excluzi posibilitatea ca şi asupra ţării tale să se manifeste iraţionalitatea unei ţări de talia Federaţiei Ruse? În proporţie de 99,99% nu va exista o agresiune din partea Rusiei asupra României. Dar rămâne un 0,01% care spune că poate lucra în continuare iraţionalul”

Despre Novarossiya

“Acest concept este o altă ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Deşi planul pe termen mediu este să ajungă la Dunăre, foarte mulţi consideră că nu au capacitate aşa de mare. Iată că ieri unui din liderii teroriştilor – unii le spun separatişti, eu le spun terorişti –  a anunţat că obiectivul lor este să ajungă la graniţa României, pe Chilia”

“Summitul a constatat că agresiunea Rusiei este o provocare fundamentală”

Despre comandamentul NATO din România

“Am văzut că toată presa a reţinut un singur lucru: un comandament. Nu comandamentul ete cheia garantării securităţii noastre. El are rolul de a conduce aplicaţiile şi doar în caz de război conduce lupta, dar coordonat de un comandament pentru Sud-Estul Europei, aflat în Italia. Cred că va fi condus de un ofiţer SUA; dar nu comandamentul este cheia. În februarie se vor termina analizele. România a pus la dispoziţie infrastructura.”

Despre Statul Islamic

“Statul Islamic este o mişcare teroristă cu care ne putem trezi oricând în Europa”

Despre Planul de Reacţie Rapidă

“S-a prezentat un plan care face parte din documentele secrete şi care a fost adoptat. Prevede că se creşte nivelul de capacitate de reacţie a Alianţei. În plan se crie cu cât va creşte”

“Obiectivul Alianţei este un răspuns rapid la noile ameninţări de securoitate şi se menţionează precois că acest plan trebuie să răspundă provocărilor Rusiei”.

“Va trebui să crească nivelul prezenţei militarilor şi în România. Nu explozivă, dar va fi”

“Semnalul dat de Federaţia Rusă a pus în alertă majoră statele membre NATO”

“În interiorul acestui Plan, se va stabili o grupare de forţe cu nivel de reacţie foarte rapid formată din forţe terestre, navale, aeriene şi trupe speciale, care să reacţioneze în câteva ore”

“Pe teritoriul statelor, înclusiv România, se vor amplasa elementele de infrastructură, echipamente, provizii, muniţie încă din perioada următoare, ca trupele să le găsească aici. Prepoziţionarea se va face din timp”

“Flota americană va asigura o prezenţă consistentă la Marea Neagră”

Despre declaraţia lui Poroşenko, potrivit căreia ruşii pot ajunge „până la Bucureşti”

„Am înţeles declaraţia preşedintelui Poroşenko. Preşedintele Poroşenko este în situaţia în care a crezut că putea lichida separatiştii cu armata ucraineană, a constatat că nu poate, că e nevoit să încheie o încetare a focului, care va „degenera” într-un armistiţiu şi în pierderea controlului pe un teritoriu destul de mare, prin acea autonomizare de care vorbeşte dânsul. Îl contrazic fără drept de apel. Oricât ar fi Rusia de mare putere, nu poţi face faţă la 28 de state. L-am înţeles pe preşedintele Poroşenko, dar vreau să vă asigur că acest scenariu nu este valabil. Este doar în acel 0,001% de care vă spuneam”.
Despre dotările armatei

“La Mizil oricând am putea să plasăm o comandă pentru transportoare cu condiţia ca Armata să primească bani suplimentari pentru asta”

“Dacă am o teamă, o am de omuleţii verzi de dinaintea apariţiei omuleţilor verzi cu puşcă”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. E un succes pe care l-am repurtat dar nu pot sa afirm ca este meritul vreunui politician roman. Conflictul ucrainean in mod normal nu ar fi trebuit sa aiba loc. Sicana continua ruseasca cu pretul gazului le-au creat o antipatie in Ucraina si Europa. Parerea mea e ca Rusia si Europa sunt complementare, una cu resurse imense naturale si militare si alta cu tehnologie avansata. Ar putea forma impreuna un bloc solid european daca nu ar fi ambitiile unor lideri politici. Sa speram ca le va veni mintea la cap. Cum ar fi sa poti merge la Moscova doar cu cartea de identitate?

Lasă un răspuns