Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Debăsescizare contra Pontizare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Fără îndoială “debăsescizarea” despre care vorbește Victor Ponta se referă la scoaterea instituțiilor considerate coercitive de sub controlul “băsiștilor”.  Este vorba despre SRI, DNA și ANI. Încurajate de președinte să lupte împotriva corupției, instituțiile de control, în opinia PSD, au făcut exces de zel, îndreptându-se din obediență spre adversarii lui Traian Băsescu. Președintele i-a răspuns lui Ponta că el va “pontiza” România. Ce înseamnă asta?

Că odată ajuns președinte, PSD având întreaga putere, prezumtivii baroni locali vor zburda în voie.
Adevărul este, ca întotdeauna, undeva pe la mijloc. Acuzațiile au un miez de adevăr și într-un caz și în altul. S-a exagerat cu ascultatul telefoanelor datorită tehnicii moderne, dar i se pun în cârcă președintelui Băsescu. Și  după ce Victor Ponta va ajunge la Cotroceni se va întâmpla același lucru.

Nimic din practicile curente ale SRI, DNA, ANI și ce instituții “băsiste” mai sunt, nu vor dispare. Așa funcționează sistemul în toate țările Uniunii Europene, cu unele exagerări într-o țară sau alta.
Nu este o tragedie faptul că pleacă Traian Băsescu, și nu va fi o tragedie că va câștiga Ponta sau Iohannis. Cu anumite nuanțe.

Trecerea întregii puteri în mâinile PSD va crea senzația că dispare democrația, că se intră într-un dezechilibru. Este o falsă impresie, pentru că în urmă cu doar câțiva ani întreaga putere era în mâna unui singur partid. Guvernul era condus de Emil Boc, iar Traian Băsescu era președinte, ambii fiind de la PDL.

e s-a întâmplat? Partidul care avea toată puterea a pierdut alegerile și încă merge la vale. În curând, se va rostogoli și Traian Băsescu împreună cu cele două partide pe care le-a păstorit. “Debăsescizarea” vine de la sine, așa cum a venit “depesederizarea” după Guvernul Adrian Năstase și cum va veni “depontizarea” după ce PSD va pierde alegerile, cândva în viitor.

Chiar și cu Victor Ponta la Cotroceni, alegerile din 2016 pot oferi surprize de proporții. PSD are toate șansele să le piardă, iar președintele social democrat să fie obligat să coabiteze cu partidele de dreapta. Spre sfârșitul mandatului, peste cinci ani sau chiar peste zece, se va vorbi despre necesitatea “depontizării”? Cu siguranță. Alternanța la putere presupune “băsescizare” și “debăsescizare”, precum a presupus “pesederizarea” din timpul cuplului Iliescu-Năstase și apoi “depesederizarea”  făcută de regimul Băsescu.

Lansarea acestor termeni va da direcția campaniei prezidențiale. Faptul că partidul lui Băsescu nu mai este a doua forță politică deturnează sensul competiției. Suspendarea, propusă de Călin Popescu Tăriceanu, este de asemenea o falsă temă. Candidații prezidențiali ar trebui să se confrunte între ei, fără amestecul președintelui în funcție. Dar îl poate opri cineva pe Traian Băsescu să stea deoparte? Victor Ponta, PSD, Tăriceanu, chiar și ACL, au tot dreptul să se arunce asupra lui pentru că îi atacă nepermis de murdar. Cel mai grav este că a confiscat agenda publică.

Pentru că a deturnat sensul alegerilor prezidențiale merită să fie suspendat. Merită să fie suspendat de dragul democrației, dar și pentru a ușura povara instituțiilor care, deși democratice,  datorită modului său de abordare, sunt considerate de toată lumea coercitive. De aici s-a născut nevoia de “debăsescizare”. De fapt, după zece ani cu Băsescu, se simte nevoia de dezintoxicare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)