Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Szilagyi Zsolt îl acuză pe Kelemen Hunor că face jocul Bucureștiului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Kelemen Hunor susține în continuare centralismul, a declarat luni, la Oradea, candidatul la alegerile prezidențiale Szilagyi Zsolt din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

“În esență, concepțiile noastre se pot rezuma la sintagma regionalism versus centralism. Noi susținem regionalismul, în timp ce domnul Kelemen susține în continuare centralismul. Noi vrem ca politica noastră să fie centrată pe interesele Transilvaniei și nu a Bucureștiului. Interesele Transilvaniei trebuie reprezentate la București și nu invers. Dl. Kelemen, de mult, face jocul Bucureștiului”, a declarat, pentru Agerpres, Szilagyi Zsolt.

În contextul în care, afirmă acesta, Kelemen Hunor și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) au stabilit un pact de guvernare și un pact politic cu Partidul Social Democrat (PSD), candidatul PPMT a precizat că “politica ardelenilor și politica maghiarilor din Transilvania nu trebuie legată atât de strâns de un partid care nu ajută dezvoltarea comunității maghiare”, ci dimpotrivă se comportă “ostil” cu aceasta, exemplificând prin intenția de desființare a Institutului de Farmacologie și de Medicină din Tg. Mureș.

Szilagyi Zsolt și-a prezentat, într-o conferință de presă, programul numit “Transilvanizarea României”, o viziune asupra “unei patrii comune, o structură integratoare în care toți să se simtă acasă”.

Principalele obiective din program sunt reforma structurală din temelii a statului român, parteneriatul strategic dintre națiile ce trăiesc în Transilvania, lansarea dezbaterii publice pentru regândirea regionalizării României și eliminarea corupției.

Szilagyi Zsolt a menționat că propune 12 regiuni în locul celor 41 de județe, deoarece actuala structură administrativă este “supracentralizată și coruptă”.

“Aceasta este ideea de bază: printr-un nou pact social, România se poate restructura din rădăcini. Această distribuție a puterii este legitimă, fiindcă cei mai mulți ardeleni, dacă își pun mâna pe inimă, spun “Transilvania ar putea mai mult”, mai ales dacă au mai fost și prin Occident”, a spus Szilagyi. El a dat ca exemplu de autoguvernare Tirolul de Sud, una dintre cele mai bogate regiuni din Europa.

Szilagyi a subliniat că regionalismul și autonomia comunităților etnice sunt două lucruri diferite care se axează pe același principiu de delegare a puterilor.

După ce i-a fost refuzată invitația la o dezbatere publică împreună cu Kelemen Hunor, candidatul PPMT a anunțat că prima dezbatere publică despre regionalizare va avea loc joi la Primăria Oradea, cu “invitați surpriză”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns