Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pomenirea morţilor la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
pomenirea mortilor la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
De Luminatii se oficiaza parastase in cimitire
De Luminatii se oficiaza parastase in cimitire

In fiecare an, la data de 1 si 2 noiembrie are loc Pomenirea mortilor sau “Luminatiile” cum sunt cunoscute in popor. A devenit o traditie ca in aceste zile, credinciosii sa isi indrepte  gandul in rugaciune catre toti cei dragi ai lor trecuti la cele vesnice. Cu cateva zile inainte,  oamenii merg la cimitire, curata mormintele, apoi le impodobesc cu flori, coroane si candele. Este unul dintre momentele de peste an cand oamenii se intalnesc pentru a-i comemora pe cei adormiti. Se reunesc familiile, copiii, nepotii, unii veniti chiar din afara tarii  pentru a putea sa aprinda o lumanare si sa se roage impreuna la mormantul celor din neamul lor. Valuri de lumina si flori inunda cimitirele in aceste zile, domneste o atmosfera de liniste si cordialitate, credinciosii se roaga pentru sufletul celor raposati. Tot acum se fac parastase pentru cei adormiti intru Domnul, pentru a le fi iertate pacatele.

Programul liturghiilor
In cimitirele ortodoxe

De la Protopopiatul ortodox Satu Mare aflam ca preotii ortodocsi vor asigura savarsirea slujbelor de pomenire a celor adormiti din municipiul Satu Mare dupa  urmatorul program:
– 1 noiembrie, ora 12,00 – str. Macului
– 1 noiembrie, ora 13,00 – Cimitirul de la Podul Decebal, Cimitirul Reformat de la Gara, str. Pietroasa, str. Rodnei si Baritiu
– 1 noiembrie, ora 14,00 – Cimitirul „Înaltarea”
– 1 noiembrie, ora 16,00 – str. Balta Blonda
– 2 noiembrie, dupa terminarea Sfintei Liturghii, str. Baritiu
– 2 noiembrie ora 13,30 – str. Amatiului, Cimitirul Romanesc de la Gara
– 2 noiembrie, ora 14,00 – Curtuius.

Servicii religioase
greco-catolice

Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare anunta  programul oficierii slujbelor de pomenire dupa  cum urmeaza:
Sâmbătă  01.11.2014
Satu Mare: Cimitir Pod Decebal – ora 14.00; Cimitir Rodnei – ora  14.00; Cimitir Pietroasa – ora 14.00; Cimitir Amatului – ora 14.00.  Ciuperceni – ora 13.00;Vetis,  Dumbrava – ora 14.00; Hrip,  Românesti – ora 15.00; Ruseni, Petea, Berindan – ora 16.00.
Duminică  02.11.2014
Satu Mare< Cimitirele de la Gara – ora 14.00> Culciu Mare – ora 11.00> Vânătoresti – ora 13.00> Noroieni, Viile Satu Mare – ora 14.00> Odoreu – ora 15.00> Curtuius, Botiz – ora 16.00.

Slujbă în cimitirul
romano-catolic

Biserica Romano-Catolică sărbătoreşte Ziua Morţilor în 2 noiembrie. În ziua respectivă, în cadrul slujbelor, sufletele celor răposaţi sunt pomenite la toate bisericile cultului. Slujbe de Ziua Morţilor se celebrează şi în cimitirele romano-catolice.
La Satu Mare, cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi oficiată la capela cimitirului de lângă piciorul Podului Decebal, duminică, 2 noiembrie, de la ora 16, predica fiind rostită de părintele Hársfalvi Ottó, vicarul general al Episcopiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns