Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nu rataţi Cupa Africii pe Naţiuni 2015!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

trofeuÎn perioada 17 ianuarie – 8 februarie se va desfăşura cea de-a 30-a ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni. Este cea mai importantă competiţie fotbalistică internaţională din Africa, şi de această dată ni se promite un spectacol pe cinste. Turneul este găzduit de către Guineea Ecuatorială, asta deşi iniţial trebuia să se dispute în Maroc. S-a renunţat din cauza virusului Ebola care s-a răspândit foarte mult în Africa de Vest.

16 naţiuni vor lupta pentru trofeul mult râvnit, ne vor fi oferite 32 de meciuri. Faza grupelor începe sâmbătă, cu meciul Guineea Ecuatorială – Congo, programat de la ora 18.00. Toate meciurile vor putea fi urmărite în direct pe Eurosport şi Eurosport 2. După care, de la ora 21.00 vom avea cealaltă partidă a grupei A dintre Burkina Faso şi Gabon. Duminică avem alte două meciuri, din grupa B, Zambia – RD Congo (18.00) şi Tunisia – Capul Verde (21.00).

Componenţa celor patru grupe:
– Grupa A: Guineea Ecuatorială, Burkina Faso, Gabon, Congo.
– Grupa B: Zambia, Tunisia, Republica Capului Verde, Republica Democrată Congo.
– Grupa C: Ghana, Algeria, Africa de Sud, Senegal.
– Grupa D: Coasta de Fildeş, Mali, Camerun, Guineea.

Interesant este faptul că ţara gazdă, Guineea Ecuatorială este cea mai slab clasată dintre participante în clasamentul FIFA. Ea ocupă locul 118. De la acest turneu lipseşte deţinătoarea trofeului, Nigeria, care a ratat calificarea, terminând pe locul 3 în grupa A, iar punctajul nu i-a permis să se alăture celorlalte echipe calificate, nu a prins acel loc de “lucky loser”. Nu s-a calificat nici Egiptul, naţionala care a câştigat cele mai multe titluri în cele 30 de ediţii (7 la număr).

De-a lungul anilor, turneul şi-a câştigat foarte mulţi fani. Pentru mulţi este o plăcere să urmăreşti meciurile de la Cupa Africii, dar trebuie să recunoaştem că se aşteaptă şi evenimentele amuzante, care au marcat multe ediţii până acum. Cea mai recentă, ne amintim de o întâmplare din 2013. În Africa de Sud, în meciul dintre Algeria şi Togo (0-2), meciul a fost întrerupt după ce o poartă s-a înclinat. Era minutul 86, când un algerian a lovit de nervi poarta. Partida s-a reluat după aproximativ 20 de minute, după ce arbitrul a decis deaşezarea buturilor. Interesant a fost şi faptul că deşi mai erau 4 minute de joc, meciul s-a prelungit cu 16 minute!

africa

“Marhaba” este mingea oficială a turneului CAF. Pe ea apar culori emblematice, auriu şi albastru, care reprezintă contrastul formelor de relief din Africa, de la deşertul Saharei, la cerul azuriu.

minge

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns