Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patriarhia consideră Valentine’ s day o sărbătoare imorală

Biserica va oficia sambata, 14 februarie slujbe pentru ocrotirea si binecuvantarea tinerilor si a familiilor tinere
Patriarhia consideră Valentine' s day o sărbătoare imorală
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Biserica va oficia sambata, 14 februarie slujbe pentru ocrotirea si binecuvantarea tinerilor si a familiilor tinere
Biserica va oficia sambata, 14 februarie slujbe pentru ocrotirea si binecuvantarea tinerilor si a familiilor tinere

Biserica Ortodoxă din Maramureş şi Sătmar combate cu vehemenţă “Valentine’s Day” pe care o consideră o sărbătoare comercială  care se află în dezacord cu valorile morale româneşti – creştineşti şi reprezintă un atac la adresa familiei, cu impact devastator în educaţia tinerilor, se arată într-un comunicat al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului remis cotidianului nostru de către Protopopiatul Ortodox Satu Mare.

În acelaşi document este specificat faptul că în forma actuală, Valentine’s Day nu poate fi numită sărbătoare creştinească. “Sfântul Valentin a devenit o sărbătoare artificială şi i se dă importanţă datorită celor care proclamă iubirea cu orice preţ, chiar şi atunci când ea nu există. Atunci când iubeşti, nu e nevoie de o zi anume din calendar pentru a o arăta. Cel mai frumos cadou pe care şi-l fac doi oameni care se iubesc sunt copiii pe care-i au împreună, indiferent de religia lor, de continentul sau ţara în care locuiesc”, se mai arată în comunicatul Episcopiei.

Totodată Biserica Ortodoxă subliniază faptul că sâmbătă, 14 februarie toate bisericile vor fi deschise şi vor fi oficiate slujbe şi rugăciuni speciale dimineaţa şi seara pentru “dragoste curată, pentru ocrotirea şi binecuvântarea tinerilor de ispite şi necazuri, pentru tinerele familii în lumina devenirii lor ca familii cu adevărat creştine”.

În contextul dat, Biserica propune ziua de 14 februarie şi duminicile din preajma acestei date ca zile de combatere a sărbătorii “Valentine’s day” aşa cum se prezintă ea la ora actuală şi înlocuirea ei prin susţinerea “familiei” ca instituţie esenţială a societăţii.

Prin acest comunicat Biserica Ortodoxă de Maramureş şi Satu Mare face un apel către opinia publică, şcoli, dar şi familiile creştine de a promova virtutea, curăţia fizică şi morală şi demnitatea tinerilor.

“Dorinţa noastră este de a educa societatea creştină şi de a atenţiona asupra pericolelor pentru viaţa morală a tinerilor” este mesajul Bisericii Ortodoxe
Demersul este susţinut şi de Bisericile: Romano-Catolică, Greco-Catolică şi Reformată de Maramureş şi Sătmar.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

19 comentarii

  1. Tineretul din ziua de azi este mai emancipat, mai iluminat, mai curajos, nu accepta impunerea ! si nu se lasa pacaliti de tot felul de preoti si reprezentanti ai ortodoxismului. Ortodoxia (s-a transformat in politica si) inseamna bani, iar banii sunt ochii dracului. Preotii ortodocsi cu barba lor mizerabila seamana mai mult cu dracul/necuratul ( din cate stiu multi au fost si turnatori ai Securitatii). Macar daca ar avea o fata/obraz cat de cat mai civilizat……. De ce trebe neaparat sa stricati bucuria unora carora le place sa sarbatoreasca ?. Nu fiti invidiosi !. Fraul apartine trecutului, acum exista libertate (desfrau). Biserica Ortodoxa in frunte cu Ayatollahul cand vorbesc de valorile morale romanesti ar trebui sa se gandeasca la : coruptie, frauda, mita si minciuna care domina societatea romanesca si care ne afecteaza pe toti si numai dupa aia la relatiile amoroase ale indragostitilor.

  2. Intrebari pentru preot Gheorghe Radu-Salagian; de ce nu aveti aceleasi taxe toti preotii pentru serviciile prestate la care sa eliberati si chitanta, pentru contributia pe an ce imi oferiti si domniile voastre odata ce toate serviiciile ttrebuie platite separat, daca nu ati fi recompensati cu bani ati mai venii la sfintitul caselor, a fost corect sa va implicati in politica? In alte vremuri preotii erau un exemplu pentru enoriasi nu numai prin ce cuvintau ci si prin infatisare. Acum majoritatea sunteti barbosi, aratati mai inspaimantator mai ales daca ne-am intalni pe intuneric; care ar fi motivul ?Din pacate incet dar sigur va pierdeti din incredere.

  3. Domnule parinte, va pun eu citeva intrebari legate de anumite reforme care ar trebui facute in Biserica Ortodoxa Romana:
    1. Exista un statut clar al functionarii BOR ? Daca da, de ce nu s-a prevazut neutralitatea politica a bisericii? Aluzie la ultima campanie electorala.
    2. De ce nu exista un sistem unitar de taxare si fiscalizare pentru platile catre biserica?
    3. De ce nu se renunta la colectarea de bani (persul cu clopotel) din timpul slujbelor de duminica? Se creeaza o impresie neplacuta de cersetorie.
    4. Lumea se schimba, iar BOR trebuie sa tina cont de aceste schimbari. Ce considerati ca ar trebui sa se schimbe la BOR (5 masuri) astfel incit sa-i creasca prestigiul dar si sa se alinieze cerintelor actuale?

  4. Dincolo de marea personalitate de slujitor al Bisericii şi sfânt mucenic, sărbătoarea Sfântului Valentin a devenit comercială, promovând desfrâul. Desfrâul este şi un păcat şi o boală. Părintele Arsenie Boca, specialist şi în genetică spunea că DESFRÂUL (nu IUBIREA) este un viciu care te robeşte de plăcere şi te secătuieşte de putere. Fără vorbe urâte, dacă sunteţi oameni civilizaţi, cei care aveţi neclarităţi, puneţi-mi întrebări pe această temă. DOAMNE AJUTĂ!

  5. Nu-l apar eu pe Patriarhul Daniel, dar el doneaza 50% din salariul sau bisericii. Haideti sa nu exageram chiar asa, exista multe lucruri care trebuie indreptate in biserica, dar de aici pana a o acuza de toate relele e cale lunga. Putina decenta domnilor, v-ati uitat in oglinda? Voi n-aveti nimic sa va reprosati?

  6. Preafericitul DANIEL CASTIGA UN SALARIU LUNAR URIAS care il transforma, cu siguranta, in cel mai fericit BUGETAR al ROMANIEI.
    I.P. DANIEL este PATRIARHUL Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), egal in rang de salarizare cu presedintele tarii, si primeste pentru serviciile aduse statului un SALARIU LUNAR de 8.124 de lei. Insa asta nu este tot!
    IP DANIEL este si arhiepiscop si mitropolit al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. Ca mitropolit mai primeste 7.567 de lei, iar ca arhiepiscop inca 7.120 de lei. In total, veniturile lunare ale Patriarhului se ridica la frumoasa suma de 22.901 de lei (net), platiti integral de catre statul roman. Mai ales ca hainele i le da unitatea, mancarea la fel, chirie nu plateste, intretinere nici atat, iar transportul pana la serviciu nu-l costa, ca doar locuieste peste drum, informeaza comisarul.ro.
    Mai mult, sunt 53 de functii de inalti prelati in BOR, asimilati cu inalti demnitari publici si primind SALARII la acelasi nivel cu ministrii si secretarii de stat.
    CITESTE SI: LIVIU DRAGNEA a primit o DISTINCTIE pentru contributia sa la renovarea mai multor LACASE DE CULT
    Un guvern se chinuie mult sa adune atatia membri, dar BOR isi permite aceasta resursa umana, mai ales ca n-o plateste din banii institutiei, ci de la bugetul centralizat al statului, acelasi din care nu sunt platiti la fel de bine medicii si profesorii. Un fost informator al Securitatii precum arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor este recompensat de stat pentru activitatea lui cu 7.120 de lei net in fiecare luna, mai noteaza comisarul.ro.
    Numai personalul din Administratia Patriarhala ia de la stat SALARII in valoare de 557.442 de lei net lunar, cam
    cat 300 de profesori universitari.Este moral?.

  7. Moralitatea BOR.
    Sfinţirea Catedralei din Negreşti Oaş, făcută, în 2012, în prezenţa unor nume grele din cadrul BOR, în frunte cu Patriarhul Daniel, a fost suportată din bugetul judeţului. Conform Curţii de Conturi, banii, cheltuiţi în mare parte pentru masa, cazarea şi darurile oferite invitaţilor, au fost cheltuiţi ilegal.Nu mai puţin de 50.000 de euro, bani publici, a cheltuit Parohia Negreşti Oaş, în doar două zile, cât a stat Patriarhul Daniel împreună cu alţi 17 mitropoliţi şi nume mari ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR), pentru a sfinţi Catedrala „Duminica Tuturor Sfinţilor”, din oraş. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, jumătate din bani au fost chletuiţi ilegal, ajungând din contul primăriei Negreşti Oaş în cel al Parohiei, organizatorul evenimentului. Mare parte din bani a fost dată, astfel, pe mâncarea, băutura, cazarea invitaţilor, dar şi pe alte „mărunţişuri”, precum aranjamente florale, mape sau cadouri. 3.000 de euro, un invitat Un calcul simplu arată că pentru fiecare invitat de rang înalt din cadrul BOR, organizatorii au alocat un buget de aproximativ 3.000 de euro. Pe lângă banii cheltuiţi pe cazare sau mesele festive, sume importante de bani s-au dus şi pentru darurile oferite Patriarhului: păpuşi îmbrăcate în straie oşeneşti, o icoană, dar şi un imens buchet de flori. O parte din sumă s-a dus şi pe diplome de onoare oferite unor reprezentanţi ai clerului, simpli cetăţeni, precum şi parlamentarului Valer Marian, din Satu Mare, dar şi preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Ştef, şi primarului din Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca. Toţi au primit diplomă pentru că ar fi contribuit la ridicarea catedralei. În replică la raportul Curţii de Conturi, primarul Aurelia Fedorca susţine că banii au fost cheltuiţi justificat şi că cei 50.000 de euro au fost alocaţi de către CJ Satu Mare. Acest lucru, susţine Fedorca, s-ar fi întâmplat după ce Primăria şi Protopopiatul Ortodox Român Oaş ar fi făcut, în iunie 2012, o solicitare către şefii judeţului, prin care cereau banii pentru evenimentul religios, explicând în detaliu destinaţia banilor, în care s-ar fi inclus şi un buget pentru gustarea oferită către 15.000 de credincioşi. Ulterior, reprezentanţii CJ Satu Mare au trimis banii către Primăria din Negreşti Oaş, aceştia ajungând, în final, la Parohie. Gestionarea sumei a fost făcută de către Parohia Ortodoxa, respectându-se legalitatea destinatiei- Aurelia Fedorca, primarul din Negreşti Oaş. Contactaţi în repetate rânduri de jurnaliştii „Adevărul”, reprezentanţii BOR nu au oferit, până aseară la închiderea ediţiei, un punct de vedere oficial despre acest caz. Ce spune legea Conform legii, de la bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor sau de la cel al judeţelor se pot aloca bani pentru construirea sau restaurarea lăcaşelor de cult, care sunt monumente istorice sau care au o valoare deosebită. Investiţii cu bani de la buget se mai pot face şi pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult, dar şi pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter internaţional realizate de cultele religioase. De asemenea, cu bani de la bugetele locale se poate finanţa întreţinerea bisericilor cu venituri reduse sau se pot face investiţii în întreţinerea bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor, precum şi pentru activităţile de asistenţă socială susţinute de acestea.

  8. Moralitatea BOR Partea 1.
    Preafericitul DANIEL CASTIGA UN SALARIU LUNAR URIAS care il transforma, cu siguranta, in cel mai fericit BUGETAR al ROMANIEI.
    I.P. DANIEL este PATRIARHUL Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), egal in rang de salarizare cu presedintele tarii, si primeste pentru serviciile aduse statului un SALARIU LUNAR de 8.124 de lei. Insa asta nu este tot!
    IP DANIEL este si arhiepiscop si mitropolit al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. Ca mitropolit mai primeste 7.567 de lei, iar ca arhiepiscop inca 7.120 de lei. In total, veniturile lunare ale Patriarhului se ridica la frumoasa suma de 22.901 de lei (net), platiti integral de catre statul roman. Mai ales ca hainele i le da unitatea, mancarea la fel, chirie nu plateste, intretinere nici atat, iar transportul pana la serviciu nu-l costa, ca doar locuieste peste drum, informeaza comisarul.ro.
    Mai mult, sunt 53 de functii de inalti prelati in BOR, asimilati cu inalti demnitari publici si primind SALARII la acelasi nivel cu ministrii si secretarii de stat.
    CITESTE SI: LIVIU DRAGNEA a primit o DISTINCTIE pentru contributia sa la renovarea mai multor LACASE DE CULT
    Un guvern se chinuie mult sa adune atatia membri, dar BOR isi permite aceasta resursa umana, mai ales ca n-o plateste din banii institutiei, ci de la bugetul centralizat al statului, acelasi din care nu sunt platiti la fel de bine medicii si profesorii. Un fost informator al Securitatii precum arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor este recompensat de stat pentru activitatea lui cu 7.120 de lei net in fiecare luna, mai noteaza comisarul.ro.
    Numai personalul din Administratia Patriarhala ia de la stat SALARII in valoare de 557.442 de lei net lunar, cam
    cat 300 de PROFESORI UNIVERSITARI.
    Sursa foto si text: comisarul.ro

  9. Ca sa fim drepti pana la capat, si biserica trebuie reformata ca sa tina pasul cu vremurile. Nu numai tinerii sau batrinii trebuie sa se civilizeze (secolul XXI nu-ti atribuie automat superioritate daca n-o ai prin educatie sau prin cei 7 ani de acasa), la fel si biserica trebuie sa tina pasul cu societatea. Tot mai multe voci se ridica impotriva bisericii, ceea ce trebuie sa dea de gindit si trebuie discutat deschis. Altfel tot mai multi oameni se vor indeparta de biserica, ceea ce ar fi foarte grav pentru ca natiunea romana in toata istoria ei a fost unita prin LIMBA si prin CREDINTA. Biserica trebuie sa se schimbe, trebuie sa abandoneze practicile care tin de Evul Mediu, Trebuie un statut clar, taxele (daca nu pot fi eliminate) sa fie la vedere si platite la fel in toate parohiile, trebuie sa se renunte la cutia milei (care da o impresie proasta, de cersetorie), trebuie sa se reduca durata si numarul slujbelor care in prezent sint interminabile etc etc. Multe ar trebui dar toate trebuie sa plece din interior. Sint de acord ca numai o biserica puternica poate sa-si faca menirea dar trebuie schimbate mijloacele si aduse (vorba unui comentator de aici) la nivelul secolului XXI.

  10. ,,Patriarhia consideră Valentine’ s day o sărbătoare imorală,,Ei na,s-au gasit ,,cinstitii”de preoti sa-si dea cu parerea.
    Pai mai nebarbieritilor,spuneti prostimii daca este moral sa
    primiti bani pentru casatorii,nasteri , inmormantari ,festanii,pomenirea mortilor ,sfintirea ( aproape fortata) a caselor,etc etc,FARA FACTURA sau BON FISCAL???!
    Pai nu popii vostrii spuneau ca e normal sa nu igroape mortul daca nu platesc 500 lei.Atunci intreb,este MORAL sa faceti analize pe evenimente ce nu va apartin si nu implica,,FURTUL” LEGALIZAT al banului din buzunarul CETATEANULUI AMARAT .Oare nu sunteti voi PREOTII , in mare majoritate, mai IMORALI ,decat niste tineri ce se distreaza intr-o sarbatoare NEVINOVATA,chiar daca este copiata , naturalizata si adaptata .
    Sint convins ca voi fi inteles de cei care sunt in secolul XXI.Cu ceilalti,cred ca nici D-zeu nu-i mai ajuta.

  11. Astia sint tinerii de discoteca sau de Facebook. Probabil si cu liceul terminat acum 5 ani dar fara BAC. Cu judecata superficiala si limbaj vulgar, va aud in fiecare zi cum vorbiti pe strada. Bietii de voi, n-ati inteles nimic, nimeni nu vrea sa interzica aceste asa-zise sarbatori de import de prost gust (ca si Halloween), dar biserica poate sa-si spuna parerea asa cum poate orice alta istitutie a statului. Cum se face ca oamenii nu prea au incredere in tinara generatie? Sa fie de vina doar diferenta de virsta sau de conceptie ? Ma indoiesc. Proba de foc pentru un tinar nu este cind rezolva un rebus in 2 minute, este atunci cind ia in mina destinele unei tari si o duce mai departe. Are tinara generatie aceasta capacitate? Judecind dupa ce vedem in politica (mafiotii tineri sint mai rai decit mafiotii batrini, ministrii tineri cu Harward sint mai prosti decit cei batrini), cred ca mai e mult de lucrat, in special pe partea de educatie si cei 7 ani de acasa.

  12. Popeii barbosii au dreptate in legatura cu aceasta sarbatoare.Dar ei cate sarbatori COMERCIALE au cand aduna mii de credinciosi pe care ii tin cateva zile la rand oferindu-le contracost cele trbuintei zilnice la tot felul de asa zise moaste ale nustiu cui. Pentru orice eveniment pe care il slujesc abia asteapta banii. Sper caci in curand sa apara cineva sa va puna la respect. Pentru tot ce faceti increderea in domniile voastre este tot mai mica.

  13. In mod categoric trebuie facuta anularea sarbatorilor inutile prin oprobriu public si o campanie in biserici, dar a nu se uita tinuta vestimentara. Ar putea fi ceva mai imbracata lumea, asa macar iarna, pana la calcaie, nu de alta da-si omoara copiii in pantece expunandu-i frigului, ar trebui pastorii domnului sa-i invete, poate face biserica si niste afise, flaiere, ziare , brosuri cu conduita obligatorie, cel putin in biserica, ma mir ca popiii pot sluji de ele, sau profesorii preda, musai trebuie, poate facem si modele de vestimentatie obligatorie… haine pentru biserica, pentru strada, si refuzarea acordarii sfintelor taine daca credinciosul vine asa, cum se poate sa spovedesti pe cineva cu fusta pana la fund , astia decum ies de la spovada imping la pacat , nici Iisus nu cred ca mai vine la sfanta impartasanie si mancati posmagi ca necredinciosii in loc sa-i sfintiti pe oameni, ca biserica alte sarcini n-are decat a acorda asistenta spirituala, dar macar aia sa fie completa. Un preot la fiecare trei oameni adunati, n-ar strica… ne fac de rusine obarsia crestina cu care ne mandrim ca natie…

  14. Incredibil!!! o sărbătoare a iubirii să fie imorală??????????? de ce, pt că vicarul IUSTIN iubește doar banii??? dar nu e imoral ca să te vinzi politicienilor???? dar nu e imoral să minți credincioșii și sa-i manipulezi in scopuri electorale??? dar nu e imoral să faci politică in biserică?????????????

  15. ..ma gandesc de fapt la toate sarbatorile astea…ziua becului, ziua pamantului, ziua, apicultorului, ziua neonului subliminal…astea la ce-s folositoare? ca…promoveaza consumul si imperialismul occidental in defavoarea facliilor de credinta autohtone…

  16. …asa-i, propun ca si ziua de 8 martie-a mamaei, si femeilor in general, sa fie anulata, e amoral, n-are trebuinta un barbat a-si arata intr-o anume zi din an dragostea fata de femei si mame, , isi poate arata iubireaa in fiecare zi prin ascultare filiala/sau de sot, iubit…tata; deasemeni, nici de 1 iunie nu avem nevoie, nu toti avem copii, de ce sa obligi pe cineva ca-i are, ca nu-i are, sa-si arate dragostea fata de copii…1 iunie ar trebui sa fie zilnic, postarea intr-un calendar al sarbatorilor al lucrurilor normale …e amorala, deci, nenecesara…poatesi ziua Valentine e tot amorala, ca nu-i nici imorala nici morala…aici biserica totusi greseste, fata de ideea de notiunea morala…adica e licita din punct de vedere teologic, la fel ca icoanele, …sa nu-ti faci chip cioplit…adica, daca-i pictura e licita sa reprezinti creatorul….acum depinde de ce invata azi teologii…au dreptate in schimb, sper sa se interzica valentine, dragobetele, 1 martie, 8 martie zi 1 iunie…poate si 1 mai…

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Mergeţi şi voi în via mea!

Asculta acest articol Preot romano-catolic Ioan Roman „Împărăţia cerurilor este asemenea stăpânului care a ieşit dis-de-dimineaţă ca să angajeze lucrători