Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sportul sătmărean are de toate și nimic

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se va schimba ceva în sezonul 2015-2016?

colajSuntem în perioada în care se fac pregătiri pentru sezonul 2015-2016. Sportul sătmărean se află în vacanță, prilej în care putem să aruncăm o privire în trecut, peste performanțele umbrite de eșec ale echipelor sătmărene. Nu o spunem doar noi. Publicul sătmărean, suporterii ne-au asaltat în sezonul 2014-2015 cu nenumărate comentarii pe site-ul www.informatia-zilei.ro. Majoritatea răutăcioase, care vizează direct mangementul slab de la FC Olimpia și CSM Satu Mare. Iar la clubul din urmă, sunt “atacate” secțiile de baschet și volei.

Trăim într-o țară liberă, sătmărenii au dreptul să aibă o părere. Asta mai ales că echipele mai sus amintite sunt susținute din bani publici. La care mai adăugăm și faptul că au trăit vremuri mult mai bune în sportul sătmărean. Senzația că milioanele de lei se duc pe apa sâmbetei am avut-o cu toții. Am luat parte la multe meciuri în care stadionul Olimpia era aproape gol, iar în sala LPS “Ecaterina Both” nu ajungeau mai mult decât cei aproximativ 20 de reprezentanți ai Poliției Locale. Am terminat sezonul, dar cu ce ne-am ales?

Începem cu FC Olimpia 2010 Satu Mare. Echipa mare a terminat pe locul 5 în Liga a II-a. Obiectivul a fost atins, dar am beneficiat de faptul că mai multe echipe s-au desființat, s-au retras din campionat. Rămânem cu eliminarea rușinoasă din Cupa României cu Unirea Jucu, cu venirea și plecarea antrenorului Cosmin Bodea, achizițiile neinspirate ale unor jucători valoroși doar la capitolul salarii. Olimpia a terminat sezonul fără măcar o victorie în deplasare, iar “satelitul” a ratat rușinos promovarea în Liga a III-a. Să ne mulțumim că avem o echipă în Liga a II-a? Cu asta încearcă să ne încălzească cei din interiorul clubului. Dar, e destul de greu când deziluziile te bat la scor de neprezentare.

Secția de baschet feminin de la CSM poate fi considerată marea decepție a sezonului trecut. S-a înregistrat cel mai slab rezultat, locul 11 în Liga Națională. Am bifat mai multe înfrângeri cu echipe pe care le-am învins mai tot timpul. S-au făcut greșeli mari, atât în alegerea antrenorilor Adriana Pricop și Iulian Sin (ulterior demiși), cât și la nivelul conducerii care-l are în vârf, neclintit, pe Valeriu Neagu. S-au îndepărtat oameni pricepuți, cei care au creat o imagine bună a CSM-ului în sezoanele trecute. Dar, imaginea unui club puternic a fost rapid ștearsă.

Ne-am trezit cu o echipă de volei în Divizia A1. Ne-am bucurat cu toții ca fiind o premieră în sportul sătmărean, să avem o formație pe prima scenă a voleiului românesc. Toate bune și frumoase până înaintea finalului de sezon. După ce că s-au cheltuit bani frumoși pe jucătoare străine, acestea și-au făcut surprinzător bagajele înainte de final, astfel că echipa CSM-ului a retrogradat, nefiind niciodată promovată. Recent, echipa de volei a rămas fără antrenorul Adrian Pricop și fără bani.

Am vorbit despre cele trei sporturi pentru că sunt cele mai în măsură să atragă suporteri la meciuri. Handbalul de la CSM s-a descurcat însă binișor în Divizia A. Dar, satisfacția nu pare a fi chiar așa mare când știi că ai ajuns la barajul de promovare în Liga Națională pentru că ai învins echipe care au în componență copii. Și surpriză, tot în eșalonul secund vei evolua și din sezonul următor.

Una peste alta, sportul sătmărean pare a avea de toate însă nu excelează cu nimic. Nu ne referim aici la sporturile individuale, este o altă parte.

Se va schimba ceva în sezonul următor? Un prim pas ar fi ca președinții, numeroșii directori, antrenorii și toți cei din interiorul echipelor să-și șteargă fiecare, cu buretele, falsa impresie că au realizat ceva în sezonul trecut. Iar apoi, să înceapă pregătirea pentru o nouă ediție. Poate cu mai mult profesionalism, sau cu oameni profesioniști.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. d-le pop, in primul rand toate punctele din comentariul dvs merg pe presupuneri si nu pe concret. la ce ma refer? cand scrieti ca probabil am sifonat din banii sportului satmarean…pe ce va bazati? nu am avut si nu am nici o functie oficiala in cadrul sportului satmarean. sunt un simplu samantar din tribune. sunt cel care se certa aici pe subiecte din fotbalul judetean acum cativa ani, si din comentariul dvs reiese ca nu ati urmarit acele comentarii. tin cu echipa locala victoria carei. am urmarit ce s-a intamplat la olimpia in ultimii aproape 20 de ani mai mult din presa. rezultatele nu mint. inca o data va intreb: pe ce va bazati cand spuneti ca s-au aruncat bani ff multi in fotbal? dvs stiti cati bani se iau in liga a 2-a in mom de fata? stiti ca in liga intai sunt echipe care raman in incapacitate de plata pentru ca piata jucatorilor de fotbal, concurenta CER salarii mai mari acum decat erau acum 10-20 de ani. despre ce vorbiti? vi se pare ca un buget ca al olimpiei garanteaza mai mult de locul 5-6 in liga a 2-a? cand nu se baga bani, aia e problema. cand se baga, vii d-ta din tribuna si decizi ca sunt prea multi. hai d-ta domnule ziarist (pot sa ma hazardez in presupuneri si eu, daca d-ta iti permiti) si manageriaza olimpia mai bine decat e acum. nu sunt politruc, nu apar politicienii locali care baga bani in olimpia, as putea spune ca nu am deloc simpatie pt culoarea lor politica, ba dimpotriva… insa sa vii si sa urli prin ziar ca publicul e sictirit de olimpia care termina pe 5-6 in liga a 2-a… nu ti se pare cam prea mult? ce ai vrea? sa intre in A? stii ce salarii au jucatorii din A? pai hai sa discutam despre cifre, de pe ministerul finantelor:

    CLUB SPORTIV FOTBAL CLUB OLIMPIA 2010
    cod unic de identificare: 27786261

    Venituri totale – la 31.12.2014 – 2926413
    Cheltuieli totale – la 31.12.2014 – 3427870
    Deficit/Pierdere – la 31.12.2014 – 501457

    Deci olimpia pe 2014 avea cheltuieli de aprox 760 de mii de euro.

    hai sa vedem viitorul lui hagi, de exemplu, pe 2014:

    VENITURI TOTALE – 26796329
    CHELTUIELI TOTALE – 19896084

    Deci viitura lui hagi a avut cheltuieli de 4 mil de euro? bani aruncati in vant?

    centrele de copii si juniori cresc pe copaci, ele nu trebuie finantate? daca din lotul de seniori, 20-30 de jucatori au salariu de 700 de euro, aia cu taxe la stat inseamna cam 1000 euro pe luna. aia inseamna 25 de mii pe luna. inseamna 300 de mii pe an. restul? cazari, transport, restul angajatilor din club, copii si juniori, intretinerea infrastructurii. ca sa faci performanta de care ati vrea voi, trebuie bani. banii nu cresc pe copaci sau ca si covrigii, in coada cainilor. nu mai carcotiti aiurea. ce vreti? sa intre olimpia in liga 1? a fost de asa de multe ori acolo? poti numara pe degetele de la o mana de cate ori a fost acolo. vedeti ca viitorul lui hagi daca nu ar aranja unele meciuri, ar fi mult mai jos in clasament, chiar daca echipa nu arata rau, si a inceput sa miste. insa mai e mult pana departe si la ei. insa la noi? ce pretentii aveti? de unde? cine e judetul SM in fotbal? fata de alte judete suntem codasi. nu din cauza finantarii si managementului defectuos. din cauza ca in afara de olimpia, nimeni nu mai face nimic in judet la ora actuala.

    mai citesc unele comentarii rautacioase (ave ziaristule) cum ca olimpia 2 ar fi trebuit sa inceapa din liga a 5-a. v-ar fi convenit, nu? v-ar fi umplut inima. pai olimpia 2 a defilat in campionat. echipele mai rasarite de la noi, si alea create cu jucatori ce au activat in trecut la olimpia sau defuncta somesul, ma refer la un decebal, sau oar, nu au reusit sa faca fata pustilor de la juniorii A ai olimpiei. va dati seama ce hal de fotbal avem in judet? juniorii B de la victoria carei au terminat pe 6 in liga a 4-a normala. va dati seama ce pretentii aveti? nu va e obrazul mai gros sa cereti mai multe, cand fotbalul la noi nu ar exista daca nu s-ar investi in olimpia? care alta echipa din judet a promovat in ultimii 10 ani in liga a 3-a? v-ati dat cu dosul de pamant ca a ajuns olimpia 2 la baraj de parca echipe ca oar, caraseu, micula, apa, decebal, victoria etc ar fi facut ceva in acesti 10 ani?

    ma, nici o promovare in liga a 3-a ma! si aveti pretentii!

  2. D-le hehe (…) In sportul satmarean s-au bagat foarte multi bani dar care au disparut fara urme si fara rezultatNumai ultima afacere sa-ti amintesc :ptr.jucatorii Olimpiei s-a inchiriat o casa pe Retezatului cu 100000RONpe luna ptr ce ,de ce, e corect ,eu zic ca nu…..Dar tu hehe esti unul care probabil ai sifonat din banii sportului satmarean si acuma incerci sa ne vinzi gogosi Da s-au bagat ff.multi bani si rezultate ioc Acum 2-3 ani baschtul satmarean era in cupa europei de ex. si avea la dispozitie mai putin bani (…) iar handbalul de la noi era in prima liga si mai pot continua dar tu cu capul tau patrat tot nu vei intelege …Nu mai ca atunci nu era NEAGUsauBOUBUTera FOGEL si oameni cinstiti care nu furau……Somn usor

  3. multa parerologie inutila in acest articol.
    brusc, ne dam cu dosul de pamant ca echipele din diverse ramuri sportive au fost finantate “public”, cica, si cu bani frumosi. despre ce vorbiti, domnul meu? sa inteleg ca daca un privat ca george becali ar fi finantat din bani “privati” aceste sporturi, nu mai erati asa indignat? nu va mai considerati despuiat de bani? dar banii privati ai lui george, nu tot din bani publici furati provin? sau asta e alta discutie?

    dar sa revin la fotbal. echipa olimpia a obtinut performante in raport cu finantarea de care a avut parte. chiar si cea mai slaba echipa din 1-a liga a noastra are parte de o finantare peste a olimpiei, iar echipele bune din liga a 2-a de la noi, daca apuca sa aduca pe bani frumosi fosti jucatori care au evoluat in prima liga (gen salagean) pai e logic sa joace bine, si olimpia sa nu aiba chiar meciuri usoare cu ei.

    repet pentru a 10-a oara intrebarea. v-ar placea sa nu avem nici o echipa in primele 3 ligi, cu a fost acum cativa ani cand micula tinea steagul sus in tot judetul, si cam atat? v-ar placea sa se foloseasca mai multi tineri bastinasi, iar apoi sa retrogradeze echipa, dar voi macar v-ati potoli setea de a vedea niste copii batuti de toti?

    cine e judetul sm pe harta tarii ca sa emita astfel de pretentii? cum adica un loc in primele 6 din liga a 2-a nu e suficient? dar de cate ori a fost olimpia clasata mai sus in toata istoria ei? cate participari are olimpia in prima liga nationala? va mai amintesc de ultima prezenta, din 98-99? oamenii din echipa de atunci sunt investiti in functii acum la echipa si chiar se poate spune ca au rezultate ok pt nivelul de finantare al acestui judet. nu uitati, degeaba va platiti dvs taxele si impozitele si apoi cereti performanta la olimpia…conteaza cat primesti de la guvern. daca la chiajna se investeste mai mulat, daca la viitorul constanta/voluntari hagi baga milioane de euro, pai hai sa ramanem realisti…nu credeti?

Lasă un răspuns