Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce a vrut să spună Dragnea?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Afirmația lui Liviu Dragnea, “Victor nu mai este foarte stabil”, naște multe semne de întrebare. În ce fel nu mai este stabil Victor Ponta? Nimeni nu se gândește la piciorul operat. Afirmația are un pronunțat caracter psihiatric. Coordonatorul politic al PSD vrea să spună că sub presiunea la care a fost supus în ultima vreme premierul a cedat psihic. Asta ar explica nevoia de liniște pe care a invocat-o primul ministru când s-a hotărât să se opereze în Turcia.

De asemenea, retragerea lui de la conducerea partidului poate fi pusă tot în seama oboselii.
Liviu Dragnea a mai făcut o remarcă, trecută cu vederea. “Nu voi mai garanta pentru nimeni”. Cu alte cuvinte, sugerează că a pariat pe Victor Ponta, dar s-a înșelat. La fel de bine se putea referi și la Mircea Geoană.

Ultimii doi lideri ai PSD s-au dovedit incapabili să câștige funcția de președinte. Acest partid mare are o limită pe care nu o poate depăși. Nu poate câștiga alegerile prezidențiale. Ion Iliescu a fost o excepție. Mai degrabă succesul lui Iliescu poate fi pus pe seama rolului său jucat la revoluția din 1989. Năstase, Geoană, Ponta, fiecare cu meritele și personalitatea lui, au fost trei eșecuri răsunătoare.

De aici ar trebui să pornească selecția pentru viitorul lider al partidului. În partidele de stânga există tradiția ca liderul să candideze la prezidențiale. În aceste zile PSD se străduiește să-și desemneze un președinte interimar. Tot în buna tradiție a partidelor de stânga, când cineva pune mâna pe putere nu se mai dă la o parte. Interimarul se lipește de scaun. Congresul este o simplă formalitate pentru cel ce a ocupat funcția și a organizat alegerile.

Un astfel de raționament stă la baza deciziei lui Liviu Dragnea de a intra în competiție pentru desemnarea președintelui interimar. Cine pierde acum va pierde definitiv cursa pentru deținerea puterii.

Deși în PSD se vorbește despre o perioadă tranzitorie, în realitate  se pregătește terenul  pe termen lung. Rovana Plumb nu are anvergura necesară pentru o eventuală candidatură la președinție. Dar odată ajunsă în fruntea partidului nu se va da la o parte, înregistrând astfel al patrulea eșec. În schimb Liviu Dragnea, dacă își rezolvă problemele cu Justiția, se poate lansa într-o cursă la cel mai înalt nivel. Că ar câștiga sau ar pierde în fața lui Klaus Iohannis este prea devreme pentru orice pronostic. Dar tema trebuie deja pusă pe agenda PSD-ului.

Între Liviu Dragnea și Rovana Plumb, premierul a ales. Merge pe Rovana, în ideea că va candida el însuși la viitorul congres.  Dacă va fi ales Dragnea, la viitorul congres nimeni nu-i poate sta în cale. Va conduce PSD, după cum își doresc și baronii locali, mult și bine. Doar Justiția ce mai poate încurca planurile.

Când scopul suprem e să ajungi la putere nu mai contează mijloacele. Dragnea declară că Ponta îi este prieten, dar mai bună prietenă îi este puterea. În față cu o asemenea cauză măreață, ce mai contează dacă spui că Victor nu mai este foarte, foarte stabil? Dintr-o propoziție l-ai descalificat.

În mod normal, Victor Ponta ar fi trebuit să reacționeze. Tăcerea înseamnă acceptarea acuzației crude. Despre un prim ministru poți spune multe, dar nu poți afirma că nu mai este “foarte stabil”. Îl trimiți direct la psihiatrie.
Orice criză începe după ce se spun vorbe grele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

PSD devine partid istoric

Asculta acest articol Social democraţia nu a fost inventată în România după revoluţia din decembrie 1989. La fel ca Radu

Sigla Informatia Zilei

Un nou popas la Cotroceni

Asculta acest articol Greu încercat în aceste ultime luni de guvernare, partidul liberal mai are de trecut un test. Demisia

Sigla Informatia Zilei

Între statistică și imagine

Asculta acest articol     Statisticile pozitive creează impresia că lucrurile merg din ce în ce mai bine. Dacă PIB-ul crește