Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dîncu: Se va constitui un grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei

Vasile Dâncu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

vasile-dancu1Un grup interministerial se constituie pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei, urmând să lucreze până în luna iunie pe proiecte esenţiale, a declarat, sâmbătă, vicepremierul Vasile Dîncu

“Discuţia de astăzi a vizat modernizarea statului şi reforma administraţiei publice. (…) În primul rând, ideea de bază a fost constituirea încă din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei, un grup care să lucreze în continuare în lunile care vin la câteva dintre proiectele noastre esenţiale care vizează reforma statului. (…) În al doilea rând, vom construi o echipă care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare care va lucra la dialogul social organizat, dintre ministere şi zona sindicală, zona patronatelor şi alte zone care înseamnă dialogul social şi construim acum o platformă, împreună cu noul nostru Minister al Dialogului Civic, care priveşte transparenţa şi dezbaterea publică”, a spus Vasile Dîncu, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a adăugat că au fost definiţi şase piloni privind modernizarea, respectiv redefinirea rolului statului.

“Este foarte clar că trebuie să găsim o concepţie unitară în a vedea ce face statul, pornind de la administraţia centrală şi administraţia locală. În acest moment noi am observat că există mai multe discuţii despre stat. Ideea cea mai nouă este aceea că, dacă vorbim despre administraţia centrală ca şi nucleu al statului, atunci este clar că trebuie să definim care sunt funcţiile administraţiei centrale a guvernului şi a administraţiei din jurul guvernului. Am definit ca opţiune strategică faptul că vorbim despre funcţia de strategie, funcţia de politici şi încă două funcţii — reglementare şi supervizare. În principiu, administrarea treburilor publice trebuie să fie trimisă cât mai aproape de cetăţean, asta înseamnă nivelul regional, asta înseamnă nivelul local de administraţie. Trebuie să operaţionalizăm mult mai bine principiul solidarităţii şi să creăm mecanisme de compensare şi redistribuire, fără a încuraja dependenţa de centru”, a punctat Dîncu.

El a arătat că statul, în viziunea Guvernului, va fi un planificator şi un stimulator al dezvoltării sociale şi economice.

Vicepremierul a precizat că într-o şedinţă viitoare se va discuta şi despre calitatea serviciilor oferite de stat.

“Am vorbit şi despre simplificarea relaţiilor dintre stat şi cetăţeni; foarte mulţi colegi au vorbit despre acest lucru (…) despre creşterea calităţii accesului la servicii publice, despre eficientizarea costurilor, raporturile dintre politică şi administraţie, raportul între stat şi societate şi despre instrumentele disponibile, pe care le avem în acest moment, pentru a face acest lucru”, a spus Dîncu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. …partea interesanta este ca niciuna dintre partile politice, mai nou, nu vine cu propuneri noi, alea vechi sunt pastrate, tintuite, furate dintr-o parte in alta pentru a fura mintea romanilor…iar noutati la capitolul propuneri, masuri, cum, ce…ioc….nici unii, nici macar presa…ce interesant…macart pe capitolele de interes…bujetu na…cum, ce , de ce…li s-a epuizat sacu cu inspiratie?

  2. Asta imi aminteste de un siungur lucru de trista amintire in care totul va merge in continuare ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic adica cel putin la fel de prost daca nu si mai prost !. Stiu precis ca pt. a pastra “traditia la romani” adica de a nu se face nimic (de a tergiversa lucrurilr/problemele) se obisnuieste de a se forma diverse comisii/grupuri/echipe ca si in cazul de fata care vor “lucra” la ingroparea problemelor si nu la rezolvarea acestora. Iarasi s-au aruncat bani acolo unde nu trebuiau in detrimentul societatii. Ar trebui descentralizate institutiile statului , crearea autonomiilor locale, finalizarea restituirii integrum al proprietatilor confiscate de comunisti, privatizarea, etc,etc.. Statul in forma actuala este cel mai mare hot si cel mai prost gospodar posibil !.

  3. doar asa o “să creăm mecanisme de compensare şi redistribuire, fără a încuraja dependenţa de centru”, pe termen mediu si lung …pe un drum spre euroi multi…fara a ne mai pierde in idei precum cele conform carora, daca pica unu …asta taie…daca vine altu…asta da…ca la licitatie…

  4. în viziunea Guvernului, va fi un planificator şi un stimulator al dezvoltării sociale şi economice…imi amintesc ca la intrebarea adresata ministrei economiei….care vor fi reformele sau masurile …n-a putut da un raspuns….fiindca lucrurile se leaga intre ele, parerea mea, chiar intr-un mod fericit. Asa dupa cum regionalizarea este necesara reformei administrative tot asa este necesara si altor reforme. Spre exemplu se voteaza bugetul iar bugetul tarii nu este precum bugetul unei UAT. Este mai greu sa evaluezi deoarece resursele financiare se acumuleaza din mai multe zone, sunt zone “pasive” ale bugetului iar regionalizarea ar asigura implicit si o transparentizare a bugetului fiindca bugetul este instrumentul cu care lucram in definitiv pe programe. Bugetul nostru aduna din toate partile si imparte apoi procentual intre ministere. Regionalizarea ar desface bugetul pe felii care ar asigura predictibilitate, evaluare, atribuire pentru dezvoltare pe zone de interes. Adica, o evaluare continua. Asta ar trebui sa fie alt punct” de promis” noua in viitor. Nu dintr-o data, dar, asa, am sti cat are fiecare regiune sigur, pentru ce, s-ar sti si care e bugetul pentru o dezvoltare echilibrata a regiunilor prin alocari guvernamentale, s-ar sti si pe cat putem conta sigur .Altfel, ne pierdem in evaluari si grafice care spun una iar Banca Nationala cand e bai mai cumpara sau vinde ceva valuta ca sa arate graficu de tara bine. E o idee…

Lasă un răspuns