Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dramaturgul Matei Vișniec împlinește 60 de ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Visniec la Satu Mare
Visniec la Satu Mare

Poetul și dramaturgul Matei Vișniec s-a născut la 29 ianuarie 1956 la Rădăuți, județul Suceava. Școala primară, gimnaziul și liceul le-a urmat în orașul natal, apoi a absolvit cursurile Facultății de Filosofie și Istorie a Universității din București.

Atmosfera orașului natal, cu amintirea de neșters a spectacolului unui circ în turneu, i-a trezit gustul pentru teatru și îi va furniza ideea piesei ”Angajare de clown” , scrisă în 1987, tradusă în 15 limbi și jucată în tot atâtea țări.

Spectacolul ”Angajare de clovn”, de Matei Vișniec, în regia lui Daniel Bucur, prezentat la o conferință de presă organizată de Teatrul ”Nottara” din București și Teatrul ”George Ciprian” din Buzău.(14 mai 2014)

Matei Vișniec s-a remarcat în anii ’80 ca poet, apoi ca dramaturg, ale cărui piese, cu largă circulație în mediul literar, erau interzise pe scenele profesioniste. Piesele scrise între 1977 și 1987 au fost cenzurate și circulau pe ascuns, doar poemele îi erau publicate. A fost membru activ al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu. Înainte de 1989 i-au apărut în România: ”La noapte va ninge” (Editura Albatros, 1980), ”Orașul cu un singur locuitor” (Editura Albatros,1982), ”Înțeleptul la ora de ceai” (Editura Cartea Românească,1984).

În 1987, a părăsit România și s-a stabilit în Franța, la Paris, unde își scrie piesele, fiind și jurnalist la Radio France International. În anii 1988-1989, a fost jurnalist la BBC. În ultimii ani, Matei Vișniec s-a remarcat și ca romancier. Cea mai mare parte a operei sale a văzut lumina tiparului în Franța. Este unul dintre cei mai jucați autori români din Europa, iar piesele sale sunt jucate în peste 50 de țări și traduse în peste 20 de limbi.

După 1989 devine dramaturgul cel mai jucat în România, iar din 1992 piesele sale se joacă în străinătate: ”Les chevaux a la fenetre”, în Franța și ”Petit boulot pour vieux clown”, la Bienala de Teatru din Bonn. Ulterior, 20 de piese i-au fost jucate în Franța (Théatre de l’Est Parisien, Théatre du Guichet Montparnasse, Théatre du Rond-Point, Studio des Champs-Elysées, etc.). Matei Vișniec este al doilea dramaturg român care reușește să se impună în lumea selectă și conservatoare a teatrului francez, după Eugene Ionesco.

Volumul ”Înțeleptul la ora de ceai”, împreună cu celelalte volume de poezie ale lui Matei Vișniec au fost publicate, în anul 2004, în România, sub titlul ”Orașul cu un singur locuitor”, iar în 2006 i-au apărut două cărți de teatru — ”Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” și ”Omul cu o singură aripă”, ultima fiind premiată de Uniunea Scriitorilor din România. ”Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” încearcă să refacă, într-o structură fragmentară, calvarul personal al filosofului și scriitorului Emil Cioran și impactul pe care metafizica sa l-a avut în spațiul occidental. În 2014 i-a apărut cartea “Omul din care a fost extras răul”, la Editura Cartea Românească.

În anul 2009, Matei Vișniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor și Compozitorilor Dramatici din Franța (SACD), pentru întreaga sa activitate. În România i-au fost decernate premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (de mai multe ori), premiul UNITER și premiul pentru dramaturgie al Academiei Române.

În iunie 2015 a fost prezent în Portugalia, la invitația Institutului Cultural Român din Lisabona, pentru a participa la o serie de montări ale pieselor sale “Despre senzația de elasticitate când pășești peste cadavre” și “Frumoasa călătorie a urșilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”. Potrivit ICR Lisabona, în prezent Matei Vișniec este cel mai tradus autor român în limba portugheză, Editura E Realizacoes din Sao Paulo publicându-i, în circa 20 de volume, cvasi integrala dramaturgiei. Prima antologie în limba engleză a lui Matei Vișniec, intitulată “How to Explain the History of Communism to Mental Patients and Other Plays”, publicată de Editura Seagull Books, a fost lansată, în decembrie 2015, în prezența autorului, la sediul Institutului Cultural Român din Londra.

Matei Vișniec s-a numărat, alături de Eugen Negrici, Paul Cornea și Gabriela Adameșteanu, printre câștigătorii Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe anul 2014, acestea fiind decernate pe 31 august 2015 în Aula Biblioteci Centrale Universitare “Carol I”. Lui Matei Vișniec i-a fost acordat Premiul pentru Cartea de teatru, pentru “Omul din care a fost extras răul” (Ed. Cartea Românească).

Celebrul dramaturg s-a numărat printre personalitățile care au fost premiate la 12 decembrie 2015 în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment organizat de revista culturală ”Timpul” și desfășurat pe scena Teatrului ”Vasile Alecsandri” din Iași. Matei Vișniec a fost premiat la categoria ”Diplomație Publică”. Nominalizarea a fost făcută pentru Festivalul de teatru ”Zilele Matei Vișniec”, ajuns în 2015 la ediția a III-a.

La 15 ianuarie 2016, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer, alături de alți oameni de cultură.

Dintre piesele sale puse în scenă mai recent în România amintim “Trei nopți cu Madox” (scrisă de Matei Vișniec în 1994), la Teatrul Nottara din București (noiembrie 2015, în regia lui Mihai Lungeanu) și “Requiem”, la Teatrul Național din București (ianuarie 2016).

Matei Vișniec a fost numit, în 2012, cetățean de onoare al municipiului Suceava.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns