Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Procurorul general interimar redeschide ”Dosarul Revoluţiei”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Bogdan Licu, procurorul general interimar
Bogdan Licu, procurorul general interimar

Procurorul genera interimar, Bogdan Licu, a anunţat marţi redeschiderea Dosarului Revoluţiei, prin infirmarea soluţiei de clasare dată de procurori în octombrie anul trecut.

Bogdan Licu, procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a declarat, marţi, că a cerut redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei.

Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bogdan Licu, a declarat într-o conferinţă de presă, că a cerut “redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei” pentru ” şi că urmează “să se facă cercetări pentru genocid”.

“Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplet. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie ’89” a declarat Bogdan Licu, citat de Mediafax.

El a explicat că această măsură a fost dispusă, întrucât a constatat că soluția de clasare dată de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, “fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Totodată, procurorul general interimar a mai spus că deşi “procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză”, aceştia “nu au valorificat un număr mare de informaţii”.

“Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi deşi SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui”, a mai spus procurorul general interimar.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost “sintetice şi formale” iar “trăgătorii nu au fost identificaţi”. Totodată, el a mai spus că muniţia care s-a folosit nu a fost identificată şi nici armele cu care s-au tras.

“Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului” a mai declarat Licu. ” Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile” a mai spus acesta.

În opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corectă a situației de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

“Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei”, a adăugat Bogdan Licu.

Pe 23 octombrie 2015, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind 709 morţi, 2.198 de răniţi (dintre care 1.855 împuşcaţi) şi 924 de reţinuţi, PICCJ precizând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

Lasă un răspuns