Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O breșă în fosta coaliție de guvernare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După plecarea lui Gabriel Oprea din fruntea UNPR devenea destul de clar că partidul va lua o altă direcție.  Partidele mici care iau ființă prin desprinderea de un partid mare au un singur scop: să participe la formarea unei majorități parlamentare. Numite partide de buzunar sau partide-balamale, aceste formațiuni alunecă dintr-o parte în alta, în funcție de împrejurări. UDMR a avut un rol determinant la formarea majorității necesare PDL-ului pentru a se menține la guvernare. Gabriel Oprea găsise o formulă pentru a scuza jocul la două capete: interesul național. Odată cu el a dispărut și “interesul național”. Locul său este luat, așa cum este normal, de interesul de partid.

Așadar, odată cu preluarea conducerii de Valeriu Steriu, UNPR are un nou interes. Primii pași spre desprinderea de PSD s-au făcut deja. UNPR nu mai participă la acțiunile PSD și ALDE. Partid cu un grup parlamentar destul de mare, problema este că este format din oameni culeși de prin alte partide. Mulți dintre ei nu se vor regăsi pe listele electorale la viitoarele alegeri parlamentare. Sunt prea mulți pentru un partid de talia UNPR. O parte dintre ei vor migra spre partidele mai mari, în special spre PSD. Cei care vor rămâne au o șansă minimă de a a-și reînnoi mandatele de parlementari dacă partidul merge singur în alegeri. Așa cum pe vremuri PC intra în parlament agățat de trena PSD, de data aceasta UNPR  este în aceeași situație.

Dacă într-adevăr pe moment se vorbește despre înfiriparea unei legături între PNL și UNPR s-ar putea să fie vorba despre o fuziune. PNL nu este partidul care să-și permită o alianță electorală cu o formațiune precum cea înființată de Gabriel Oprea. Dar o alianță conjuncturală este posibilă. Cele două partide pot cădea de acord să susțină guvernul Cioloș.

PSD nu a făcut un secret din faptul că intenționează să introducă o moțiune de cenzură. Dacă UNPR nu votează pentru căderea guvernului, este posibil ca voturile PSD și ALDE să nu fie suficiente pentru adoptarea moțiunii. Este un moment-cheie și pentru PSD și pentru PNL.  Iar partidul condus acum de Valeriu Steriu are un cuvânt de spus într-o chestiune majoră, cum este căderea unui guvern.

Chiar dacă nu va merge alături de PSD,  chiar dacă în vară UNPR va crea o breșă în fosta coaliție de guvernare,  la alegerile parlamentare din toamnă UNPR va fi obligat să revină alături de PSD. Pentru că s-a rupt din trunchiul lui. În mod simetric, după alegerile parlamentare ALDE și PMP au  mai multe șanse să se apropie de PNL. Până la urmă polarizarea stânga/dreapta este un fenomen natural. Totul depinde de rezultate, în primul rând de cele de la locale. Cum fiecare partid a mers pe liste separate, imediat după 5 iunie se va vedea ce pondere are  fiecare. Discuțiile vor porni de la rezultatele obținute. La primul etaj se află PSD și PNL. Sunt urmate de cele două fracțiuni rupte din ele, ALDE și PMP. Fiind ceva mai vechi, UNPR are alt statut, dar schimbararea liderului îl face imprevizibil. Celor cinci partide li se alătură UDMR. Modul în care se vor alia după alegerile locale dau un semnal despre cum s-ar putea poziționa după alegerile parlamentare. În acest context mai larg, rolul UNPR este mult diminuat. Acest partid reprezintă o forță acum, având un grup parlamentar de care trebuie să țină seama în egală măsură și PSD și PNL. Cum se va folosi UNPR în actuala campanie de poziția sa, rămâne de văzut.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)