Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tăriceanu cere alegeri anticipate. Reacţiile partidelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi co-preşedintele ALDE, alături de celălalt şef al ALDE, Daniel Constantin, au anunţat că şi-ar dori ca în România să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

”Trebuie sa gasim o modalitate care sa duca organizarea alegerilor in conditii meteorologice favorabile.”, a spus Tăriceanu, care ar vrea ca toţi parlamentarii să demisioneze, iar în octombrie să fie organizat scrutinul.

Este una din variantele propuse, având în vedere că Guvernul a anunţat deja alegeri pentru începutul lunii decembrie în condiţiile în care s-a demonstrat că participarea la vot este una scăzută. Ar fi o variantă ca toţi parlamentarii să-şi dea demisia şi alegerile parlamentare să aibă loc în luna octombrie. Dar trebuie să se discute şi cu partenerii din coaliţie şi cei din PSD, dar şi cu cei din alte partide şi să vadă cât de viabilă este această propunere

Dacian Cioloş le-a propus partidelor două date pentru organizarea alegerilor 4 şi 11 decembrie.

Liberalii spun că data de 4 decembrie nu e bună pentru că ar veni după zilele libere de 1 Decembrie, şi ar vrea ca scrutinul să fie fixat pe 11 decembrie.

PMP şi-ar dori alegeri la sfârşitul lui noiembrie, chiar pe 30, într-o zi de miercuri.
Tomac (PMP): Alegerile anticipate sunt gogoşi electorale

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a declarat marţi pentru Mediafax că parlamentarii PMP nu vor demisiona, afirmând că alegerile anticipate propuse de ALDE sunt “gogoşi electorale”. “Nu ne interesează agenda politică a domnului Tăriceanu, care gândeşte şi acţionează aşa cum o face tot USL, PSD şi PNL. Acesta ar trebui să fie primul care demisionează”, a spus preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, întrebat dacă parlamentarii PMP sunt de acord să demisioneze pentru a face posibilă organizarea alegerilor anticipate, aşa cum a propus copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

Eugen Tomac a afirmat că alegerile anticipate propuse de ALDE sunt “gogoşi electorale”, precizând că parlamentarii PMP nu vor demisiona.

Cât priveşte riscul unei prezenţe reduse la alegerile parlamentare, Tomac a susţinut că este îngrijorat de ruptura între cetăţean şi clasa politică.

“În urma tragediei de la Colectiv, PSD şi PNL s-au ascuns aşa de bine că nici soarele nu îi vedea şi au recurs la o strategie de guvernare neasumată care nu dus la nimic bun”, a subliniat Eugen Tomac, afirmând că lipsa de încredere în clasa politică a crescut.

El a mai spus că obligaţia partidelor este să îşi cureţe partidele de oameni compromişi.

Chelaru (PSD): Nu e utilă asemenea mişcare

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a declarat marţi, referitor la propunerea ALDE de alegeri anticipate, că nu e posibil să fie convinşi toţi parlamentarii să demisioneze pentru că vrea un partid.

“Având în vedere că mai avem trei luni până la alegeri, nu cred că este neapărat utilă o asemenea mişcare. Am serioase rezerve pentru că nici partidele nu sunt pregătite şi n-o să convingem parlamentarii aflaţi la trei-patru luni la sfârşit de mandat că vrea un partid”, a declarat Chelaru pentru Mediafax.

Referitor la datele avansate de guvernanţi pentru alegeri generale – 4 şi 11 decembrie, Ioan Chelaru a spus că nu vede nicio problemă cât timp se încadrează în termenul prevăzut de Constituţie.

“Până la urmă, data alegerilor e stabilită de Guvern. (…) Au mai fost alegeri în decembrie, nu cred că are aşa o importanţă data alegerilor”, a spus Chelaru.

Vasile Blaga (PNL): ALDE cere alegeri anticipate într-un scop politicianist

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marţi,că ALDE cere alegeri anticipate în scop “politicianist”, ştiind că nu va intra în Parlament, liderul PNL adăugând că partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin “încearcă orice artificiu pentru rămâne în joc”.

“Noi am cerut alegeri anticipate atunci când se impuneau, când după alegerile prezidenţiale era clar că Victor Ponta nu are mai avea niciun suport. ALDE cere alegeri anticipate într-un scop politicianist. Ştie că nu va intra în Parlament şi încearcă orice artificiu pentru a rămâne în joc”, a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, pentru Mediafax, solicitat să comenteze propunerea pentru organizarea alegerilor anticipate făcută de ALDE tuturor parlamentarilor.

Vasile Blaga a afirmat că scorul obţinut de un partid în alegerile locale diferă de cel pe care îl va obţine în alegerile parlamentare, precizând că ALDE ştie acest lucru.

“Este o mare diferenţă între alegerile locale unde candidează zeci de mii de oameni şi alegerile generale. ALDE ştie acest lucru. Şi partidul domnului Meleşcanu a avut între 17% la alegerile locale, la timpul său şi nu a intrat în Parlament”, precizat Blaga.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns