Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul simplifică Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”

Cu acest tichet, părinţii pot cumpăra alimente, produse de igienă, încălţăminte sau rechizite
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cu acest tichet, părinţii pot cumpăra alimente, produse de igienă, încălţăminte sau rechizite
Cu acest tichet, părinţii pot cumpăra alimente, produse de igienă, încălţăminte sau rechizite

Tichetul social de 50 de lei se acordă şi în vacanţele intra şi intersemestriale, zilele libere legale şi “Săptămâna altfel”

Săptămâna aceasta, Guvernul a făcut o serie de modificări şi completări la reglementările privind stimulentele educaţionale acordate copiilor proveniţi din familii defavorizate.
Astfel, prin hotărârea de Guvern s-au actualizat normele metodologice prevăzute de HG nr. 15 din 2016, fiind clarificate condiţiile de aplicare a Programului “Fiecare Copil în Grădiniţă” şi s-au simplificat unele proceduri administrative.
Actul normativ stabileşte extinderea perioadei de acordare a stimulentului educaţional şi pentru vacanţele intra şi intersemestriale, zilele libere legale şi “Săptămâna altfel”. Alte modificări făcute se referă la acordarea dreptului la stimulent educaţional sub forma tichetelor sociale de grădiniţă prin emiterea unei dispoziţii scrise a primarului pentru toată perioada de acordare a acestui drept, cererea de solicitare a stimulentului va putea fi depusă oricând, pe tot parcursul anului şcolar, cheltuielile cu tipărirea tichetelor sociale pentru grădiniţă vor fi asigurate din bugetul local. Un alt aspect este acela că verificarea prezenţei se va realiza inopinat de către conducătorul unităţii de învăţământ şi asistentul social sau de personalul din cadrul primăriei, o singură dată pe lună. În cazul absenţelor în situaţii excepţionale, cadrul didactic va analiza situaţia şi va face propuneri justificate conducătorului grădiniţei spre aprobare, care le va comunica mai apoi primarului. Prin modificările votate săptămâna aceasta de Guvern se simplifică procedurile administrative la înscrierea în program. Mai exact, de acum înainte va fi suficientă prezentarea documentelor în copie, nemaifiind obligatorie şi autentificarea lor ca până acum. Etapa de suspendare a dreptului la stimulent este eliminată, acest drept fiind acordat sau retras, după caz. Printre aşteptările Guvernului după modificările legislative făcute se numără facilitarea accesului unui număr cât mai mare de copii la educaţie. De asemenea, actul normativ va reduce rata abandonului şcolar şi a infracţionalităţii, copiii cuprinşi în program având şanse mai ridicate să parcurgă cât mai mulţi ani în sistemul de învăţământ. Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă” a fost finanţat anul acesta prin bugetul de stat cu 55,5 milioane lei.

Valoarea tichetului este de 50 de lei lunar

Sătmărenii cu domiciliul în municipiul Satu Mare sunt aşteptaţi în continuare pe strada Ilişeşti nr. 4, la sediul Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), să îşi înscrie copiii pentru a beneficia de tichetele sociale pentru grădiniţă. După cum ne informează Adrian Balaj, şef Birou Prestaţii Sociale în cadrul SPAS, dosarele cu actele privind veniturile şi componenţa familiei, respectiv adeverinţă din care reiese că fiul sau fiica frecventează grădiniţa se depun în zilele de marţi şi joi, de la ora 9 la 14, la sediul SPAS din Satu Mare. Potrivit interlocutorului nostru, doar 46 de familii au solicitat până la ora actuală această formă de sprijin financiar. În municipiul Satu Mare au beneficiat în lunile martie – iunie de acest tichet social în valoare de 50 de lei lunar un număr de 46 de copii din familii defavorizate.

Se vrea stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor săraci

În ianuarie anul acesta s-a adoptat H.G. nr. 15/2016 pentru aprobarea normelor metodologice şi din aplicarea practică a prevederilor celor două acte normative a rezultat necesitatea unor modificări pentru ca un număr cât mai mare de copii să aibă beneficii în sensul participării la grădiniţă. În mai s-au făcut unele din modificările necesare, în sensul că s-a eliminat restricţia referitoare la vârstă.
În luna mai au fost eliminate limitele de vârstă în cazul copiilor ce pot beneficia de Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”. La vremea respectivă erau înregistrate în întreaga ţară în jur de 60.000 de cereri de acordare a tichetului social. Eliminarea limitei de vârstă conduce în opinia specialiştilor la creşterea numărului de copii beneficiari cu 29.000. Legea spune că beneficiază de tichetul social în valoare de 50 de lei pe lună copiii, chiar şi cei mai mici de 3 ani, cu condiţia să fie înscrişi în învăţământul preşcolar, şi cei care au peste 6 ani şi continuă să meargă la grădiniţă ca urmare a recomandărilor specialiştilor< copii cu dizabilităţi sau dificultăţi de învăţare. La nivelul judeţului nostru ar trebui să existe peste 1.900 de cereri pentru tichetul social din această toamnă.

Acordarea stimulentului este condiţionată de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă

Acordarea stimulentului este condiţionată de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă. Cu alte cuvinte, din cele 21 de zile lucrătoare ale lunii, în 11 copilul trebuie să fie obligatoriu prezent la grădiniţă”, ne spune interlocutorul. Un alt aspect este cel referitor la venituri. Stimulentul se acordă familiilor cu venitul lunar pe membru de familie sub 284 lei. Este în valoare de 50 de lei lunar şi se poate primi în baza unei cereri şi a unor documente justificative referitoare la venituri. Mecanismul de acordare a tichetului social nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole. Copiii celor ce primesc deja beneficii sociale ce atestă încadrarea sub pragul de venit devin automat eligibili. Cu acest tichet, părinţii pot cumpăra alimente, produse de igienă, încălţăminte sau rechizite.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns