Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rezultate șocante, dar așteptate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre cele mai liniștite campanii electorale s-a finalizat cu unul dintre cele mai neașteptate rezultate. Dacă se confirmă exit-poll-urile, viitoarea majoritate parlamentară va fi asigurată de PSD și ALDE. Procentele obținute nu dau absolut nicio șansă formării unei alte majorități. PSD a primit rezultatul cu un entuziasm reținut. PNL suferă una dintre cele mai usturătoare înfrângeri.

Cele 20 și ceva de procente sunt mult sub așteptări. Schimbarea guvernului în urmă cu un an s-a dovedit păgubitoare.

USR nu este departe de rezultatele anunțate, însă nici nu a confirmat scorul foarte optimist. Cele 10 procente, plus-minus ceva, pun acest partid nou în poziția celui de-al treilea partid din parlament. Fără structuri, fără personalități, fără un program, partidul lui Nicușor Dan va evolua într-o direcție cu totul necunoscută. Va avea soarta fostului PP-DD? Va rămâne un partid anti-sistem? Nu va fi o pradă ușoară pentru partidele mari?

ALDE intră în parlament. Procentul său facilitează formarea unei majorități în jurul PSD.

PMP,  plasat la limita pragului electoral, are emoții până la numărătoarea finală. 

PRU nu trece pragul electoral, dar și-a tras vreo trei procente,  din care după redistribuire PSD va lua partea leului.

UDMR trece lejer pragul electoral însă populația maghiară nu s-a prezentat la vot într-un procent mai mare decât populația românească. Prezența în județele Harghita și Covasna a fost una medie, iar Satu Mare, în ciuda vizitei premierului Viktor Orban nu a impulsionat electoratul UDMR foarte mult.

Marii perdanți ai acestor alegeri sunt președintele Klaus Iohannis și Dacian Cioloș. Nu au fost convingători. Nici românii din străinătate nu s-au mai înghesuit la secțiile de votare. Mesajele președintelui au sunat în gol. Dreapta, fărâmițată, a pierdut alegerile la un scor care nu permite niciun fel de jocuri de culise.

Desigur, rezultatele finale pot fi altele. Cum toate casele de sondare au ajuns aproximativ la același rezultat, este mai puțin probabil să se modifice în mod radical rezultatele. Ce se poate întâmpla? Vor avea loc negocieri de culise astfel încât să se formeze o altă majoritate, la fel cum s-a întâmplat după alegerile din 2004, de exemplu? Nu pare posibil. Este greu de imaginat ruperea unei grupări din PSD și ALDE și alipirea ei la o coaliție dominată de PNL. Diferența dintre principalele două partide este uriașă. De la 22% la 45%  există loc suficient pentru apariția unei noi forțe. Dacă PNL rămâne în opoziție este loc de creștere. Dar partidele din România nu înfloresc în opoziție. Prin urmare o perioadă de timp nu se vor înregistra modificări semnificative în intențiile de vot ale alegătorilor. Până spre sfârșitul mandatului se pot schimba multe.

În noile condiții devine plauzibilă suspendarea președintelui Klaus Iohannis? Rezultatul foarte bun obținut de PSD îi permite lui Liviu Dragnea să pretindă funcția de prim ministru. Din cauza condamnării cu suspendare, președintele a avertizat că va refuza nominalizarea lui pentru formarea guvernului. Dacă Dragnea va forța nota, refuzat de Cotroceni, va demara PSD procedurile de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis? Acesta ar fi punctul de pornire al unei instabilități politice, nedorite de nimeni în acest moment.

Care ar fi cauzele înfrângerii usturătoare suferită de PNL?  În primul rând conducerea slabă a partidului. În al doilea rând decizia de a-l forța pe Dacian Cioloș să devină locomotivă pentru două partide a fost total greșită. Nu în ultimul rând, la obținerea acestui rezultat slab a concurat programul PNL, care nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor unui electorat de dreapta. Aceste rezultate șocante se pot constitui într-un impuls al unificării dreptei politice din România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Ultima Regină

Asculta acest articol Regele Mihai, ultimul monarh în viaţă, născut în 1921, o conduce doar cu gândul pe Regina Ana

Sigla Informatia Zilei

Recesiunea, ca un triumf

Asculta acest articol     Satisfacţia cu care preşedintele Băsescu a anunţat că economia a intrat în recesiune denotă cât de