Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pensionarii vor fi scutiti de plata CASS

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Camera Deputatilor a hotarat scutirea pensionarilor de impozite si de CASS
Camera Deputatilor a hotarat scutirea pensionarilor de impozite si de CASS

Dincolo de reducerea taxării pensiilor, PSD promite, în programul de guvernare, şi creşterea progresivă a punctului de pensie. Valoarea acestuia va fi aproape dublă, peste patru ani, comparativ cu cea de acum.

Punctul de pensie este, acum, de circa 918 lei, după majorarea de 5,25%, care a avut loc la 1 ianuarie. Potrivit programului de guvernare al PSD,  valoarea acestui va creşte, progresiv, până la 1.775 de lei, nivel care va fi atins la 1 octombrie 2018.

Iată, detaliat, cum va creşte valoarea punctului de pensie, aşa cum este precizat în programul de guvernare.

“Echitatea trebuie să fie și pentru pensionari, alături de salariați și celelalte categorii sociale. De aceea punctul de pensie va crește în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.

Această creștere a pensiilor îi va avantaja nu doar pe pensionarii de astăzi, ci și pe salariații de astăzi-pensionarii de maine, care vor fi încurajați să lucreze în România știind că la pensie vor avea un fond puternic finanțat, care să le asigure o bătrânețe liniștită”, se arată îm programul de guvernare.

“La toate acestea trebuie să adăugăm și faptul că astăzi alocarea pentru pensii reprezintă 7,5% din PIB în România, în timp ce în restul Europei media este de 14%”, mai spun cei de la PSD.

Dincolo de această creştere, etapizată, majoritatea pensionarilor scapă şi de impozitarea pensiilor. Miercuri, Comisia de buget – finanţe a Camerei Deputaţilor a decis scutirea pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate  şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.

Un număr de 1.286.149 de persoane încasează venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 lei şi pentru care se plăteşte acum impozit, precizează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Miercuri, Comisia de buget – finanţe a Camerei Deputaţilor a decis scutirea pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei. Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi ‘pentru’ şi şapte împotrivă, raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal iniţiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai mulţi parlamentari.

Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor şi scutirea pensionarilor de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate.

Preşedintele comisiei, Viorel Ştefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi ‘pentru’, cele ale PSD, şi opt împotrivă, ale Opoziţiei.

Reprezentanţii PNL au susţinut varianta iniţială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL şi UDMR au fost respinse.

Potrivit lui Viorel Ştefan, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligaţia de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era ‘undeva la 600 – 650 milioane de euro’ iar după implementarea măsurilor, impactul va creşte ‘cu încă vreo 300 milioane de euro’.

1.286.149 de persoane încasează pensii mai mici de 2.000 de lei

Un număr de 1.286.149 de persoane încasează venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 lei şi pentru care se plăteşte impozit, precizează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Astfel, din datele oficiale aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017, persoanele care primesc pensii mai mici de 2.000 de lei au plătit lunar impozite de 62.173.206 lei, echivalentul a 53.4% din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de 116.515.131 lei.

Ministerul Muncii precizează, totodată, că impozitul mediu lunar se situează la 48 de lei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Eu vad altfel lucrurile: amaritii primesc 100 lei ca politicienii sa-si faca mendrele in continuare. D-le pensionar, spui ca “In sfârsit s-au desteptat domnii politicieni”, bravo taica, asa votanti ca dumneata le trebuie politicienilor! Nu te-ai gindit niciodata ca prin pasivitatea dumitale de peste 20 ani ai permis si ai favorizat venirea la putere a hotilor si mafiotilor care te-au jefuit si care te-au adus in situatia sa te bucuri acum de cei 100 lei? Si asta pentru ca ai votat fara responsabilitate, cu un ochi la Antena 3 si cu celalalt la sarmalele oferite in piata! Evident ca vorbesc la modul general, nu la persoana dumitale, dar pensionarii au fost mereu o categorie manipulata de politruci! Crezi ca actualii vor fi mai buni decit ceilalti? Presedintele Camerei Deputatilor este condamnat penal si cu alt dosar penal pe rol, Presedintele Senatului are dosar penal pe rol, deci brusc infractorii devin repere morale cu grija pentru ” trai decent garantat”. Asta inseamna ca romanii n-au invatat nimic in ultimii 27 ani si mereu se vor bucura de 100 lei votind infractori.
    Adevarul este unul singur: cresterea nivelui de trai si a pensiilor se va putea face numai crescind nivelul general al societatii, prin promovarea unor oameni cinstiti si integri, nu teleormanisti, prin stirpirea hotiei. Nu exista oameni care sa faca asta? Atunci dragi romani, nu aveti dreptul sa va plingeti pentru ca toata societatea este plina de infractori si va meritati soarta!

  2. „1.286.149 de persoane încasează pensii mai mici de 2.000 de lei”

    La pensii ațâț de mici (raportate la costuri) plata gunoiului menajer la Satu Mare este cea mai mare din țară. Nu ar trebui sa depășească 5 lei pe lună. Cine trebuie să verifice acest lucru, mai ales ca se spune ca se va umbla din nou la calcularea acestei taxe, altfel de până acum? Vom plăti 20 de lei pe luna?? Cum sa împarți o pensie de 900 lei când taxa de gunoi este asa de mare, când taxele de tot felul împovărează viata unui pensionar (și nu numai!)

  3. O micā observatie mai întâi, d-le Mihalca:”1775 de lei, nivel care va fi atins la 1 octombrie 2018″, iar cu sase rânduri mai jos:”la 1octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1775 lei”.
    In sfârsit s-au desteptat domnii politicieni si si-au adus aminte de generatia a 3-a ( vorba din bātrâni la români: cine n-are bātrâni, sā-si cumpere…) care a pus si ea umārul la dezvoltarea acestei Românii.
    O generatie, care nu asteaptā pomanā, ci doar ceea ce i se cuvine…
    Iatā, un prim pas Bun spre un trai decent garantat (pe hârtie) pentru toti
    Cetātenii României! Sā fie într-un ceas bun atât promisiunea cât si realizarea!

Lasă un răspuns