Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pensiile speciale, indemnizațiile pentru mame și salariile polițiștilor pe agenda Guvernului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul discută, în şedinţa de vineri, proiectul de act normativ propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin care salariile poliţiştilor se măresc cu 10 la sută, fiind prevăzută o creştere de 15 la sută şi în ceea ce priveşte personalul militar şi civil. Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a propus, vineri, în şedinţa de Guvern, adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale şi nu vor putea depăşi media soldelor sau a salariilor nete.

 

„Avem acest proiect foarte important şi dezbătut în spaţiul public. Vă propunem o Ordonanţă de Urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern.

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că nicio pensie specială aflată în plată nu se va micşora ca urmare a adoptrării actului normativ, notează Mediafax.

 

„Precizăm că niciuna dintre pensiile speciale aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei OUG. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări în ceea ce priveşte vârsta de pensionare. Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani ca urmare a creşterii salariale semnificative în respectivele domenii de activitate. Pot să vă dau exemplu de pensie specială stabilită la un cuantum de aproximativ 7000 de lei în anul 2010 care a ajuns în prezent la valoarea de 22.000 de lei ca urmare a corelării cu creşterile salariale adoptate ulterior”, a spus Vasilescu.

 

Ministrul Muncii a afirmat că o adoptarea OUG propuse este „foarte necesară” în contextul în care legea prevede creşteri de salarii anuale semnificative în următorii, „ceea ce ar fi generat automat şi actualizarea pensiilor de serviciu cu sume care ar putea produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat din care sunt suportate”.

 

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, MAPN, al serviciilor de informaţii, cel aeronautic, civil navigant profesionist, al corpului diplomatic şi consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a precizat Vasilescu.

 

„Pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a doua sesizări la CCR”, a spus ministrul Muncii.

 

Olguţa Vasilescu a menţionat că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern sunt înscrise şi actele normative privind reşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8500 de lei, „cât este maximun în UE, cât este în Germania”.

 

Proiect de creştere a salariilor poliţiştilor cu 10% şi cu 15% pentru personalul militar şi civil

 

“Eliminăm unele discrepanţe intervenite în salarizarea dintre militari şi funcţionarii publici cu statut special prin majorarea salariului cu 15 % în ceea ce priveşte personalul militar şi civil. Prin actul normativ de azi propunem pentru salariile poliţiştilor din Ministerul Afacerilor Interne majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie. Propunem o majorare cu 15% a cuantumului brut al salariului de baza al personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu execepţia personalului civil care a beneficiat deja, din cadrul MAPN”, a declarat Carmen Dan la începutul şedinţei de guvern.

Ministrul anunţa la începutul săptămânii creşterea salariilor poliţiştilor.

 

Olguţa Vasilescu: Plafonarea indemnizaţiei pentru mame la 8500 de lei, pe ordinea de zi a Guvernului

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat, vineri, în şedinţa de Guvern, că pe ordinea de zi a este înscrisă şi OUG privind plafonarea indemnizaţiei pentru mame la 8500 de lei, suma maximă care se acordă în Uniunea Europeană, respectiv în Germania.

 

„Sunt mai multe puncte foarte importante pe ordinea de zi, creşterea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame la suma de 8500 de lei, cât este maximul în UE, cât este în Germania”, a declarat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat, duminică seară, că indemnizaţiile pentru creşterea copilului vor fi plafonate la 1800 de euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns