Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Liderul sindical Victor Oprea clarifică plata restanţelor pentru profesorii pensionari

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Recent, semnalam faptul că unii dintre actualii directori de şcoli

au uitat de să-i treacă pe listele de plată a restanţelor salariale pe actualii profesori pensionari. Alţii spun că sumele s-au repartizat arbitrar, în funcţie de disponibilitatea directorilor de şcoli şi a secretarilor de a se ocupa de această problemă.

În acest sens îl dădeam ca exemplu pe Alexandru Bontea din Dindeşti, fost director de şcoală, pensionat în 2009, care ne-a făcut cunoscut că, după atâţia ani de la pensionare, nu a primit încă sumele care i se cuvin ca restanţe.
Problema care a creat confuzie în aceste cazuri era aceea că legea prevede să li se restituie profesorilor pensionari toată suma restantă într-o singură tranşă. Numai că numeroşi secretari de şcoli au înţeles că suma restantă se referă doar la tranşele cuvenite pe anul 2017, la fel ca profesorilor aflaţi în activitate. Nu altfel s-au petrecut lucrurile la Şcoala Gimnazială Andrid, fapt care rezultă din convorbirea telefonică pe care am purtat-o recent cu secretarul acestei şcoli.
Pentru a lămuri definitiv această confuzie, ne-am adresat lui Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare. În cele ce urmează redăm integral explicaţiile sale.
“Pensionarii care s-au pensionat înainte de data intrării în vigoare a Legii 85/2016 trebuia să primească, în baza acestei legi, art. 3, toată suma restantă într-o singură tranşă. Cadrul legal îl constituie Legea 85/2016 care la articolul 3 precizează acest lucru. De asemenea a apărut HG 614 din 2016 privind metodologia de aplicare a Legii 85/2016. Şi aici la art. 3 scrie la fel.
Din câte ştiu, dl. Bontea Alexandru s-a pensionat înainte de anul 2016, deci este îndreptăţit să primească toate sumele restante într-o singură tranşă şi trebuia să beneficieze de aceste sume încă în 2016 sau 2017”, încheie precizarea liderul sindical Victor Oprea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Cred că liderii sindicali ar trebui ca să clarifice și modul în care își fac treaba ca reprezentanți ai profesorilor având în vedere că fiecare cadru didactic plăteste lunar 1% din salariu ca să le fie apărate drepturile. Unul dintre aceste drepturi este reprezentat de plata salariilor la timp!!! Îi amintesc domnului sindicalist să se preocupe și cu problema asta mai ales că deși suntem în data de 12 ianuarie aceste drepturi nu au fost încă achitate, ele trebuind să se facă încă de pe data de 9 ianuarie. Mai mult din câte am înțeles ele nu vor fi achitate mai repede de data de 16 a lunii!!! Domnule Oprea și domnule Drăgan ce munciți? Pentru ce încasați indemnizațiile de sindicaliști? De ce nu s-a făcut public, din timp, schimbarea datei de salariu? Sunt colegi care au de platit rate, au diferite scadențe și nu faceți nimic! În plus venim și după sărbători. Să vă fie rușine!!! Ar trebui să vă dați demisia!

Lasă un răspuns