Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fiecare săptămână este una “de foc”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentele se aglomerează, apar tot mai multe probleme fără să se găsească soluții. S-a încetățenit obiceiul să se spună că urmează “o săptămână de foc”.
Săptâmâna în curs pare și mai aglomerată. Se pregătește o moțiune de cenzură. Se va vota o moțiune simplă la adresa ministrului Economiei. Joi este anunțată sentința în dosarul lui Liviu Dragnea. Continuă disputele pe marginea revocării șefei DNA.

Un judecător de la Curtea Constituțională acuză presiuni din partea unui consilier prezidențial. Din aceste probleme câte își vor găsi rezolvarea? Când o parte dorește să se închidă un capitol, tabăra adversă face totul pentru tergiversare astfel problemele existente se adaugă celor care apar.

Un fenomen relativ nou se înregistrează în rândul partidelor. Traian Băsescu s-a retras de la cârma PMP.
Robert Turcescu i-a reproșat fostului președinte că lasă partidul în voia soartei. Soarta parlamentarilor pare să fie pecetluită. Unii dintre ei își vor căuta locuri călduțe, la sânul altor partide.

ALDE este într-o formă bună, dacă judecăm după numărul de parlamentari care părăsesc PNL pentru a se înscrie în partidul lui Tăriceanu. Urmând o moțiune de cenzură contează fiecare vot. Tonul migrărilor l-a dat chiar PNL racolând câțiva parlamentari PSD. Reacția nu a întârziat să apară. Forța gravitațională a majorității parlamentare pare să fie mai puternică decât a partidelor de opoziție.

Interesant este că USR nu a reușit să-și întărească rândurile. Pe de o parte, nu crește în sondaje, pe de altă parte își face apariția o nouă forță politică, partidul lui Dacian Cioloș, care are un program ce se suprapune atât peste platforma USR cât și peste programul PNL. Deocamdată acest partid nu are niciun reprezentant în parlament.

Amânată de mai multe ori, sentința în dosarul Dragnea este anunțată pentru ziua de joi. Dacă liderul PSD se va alege cu o nouă condamnare, deși este în primă instanță, lucrurile vor lua o nouă turnură. Dacă va fi achitat presiunile asupra președintelui, asupra DNA se vor înteți. Se presupune că sentința se va amâna, ca să nu se spună că Justiția face jocuri politice.

Între timp se lucrează la codurile penale. Opoziția speculează și, așa cum ne-am obișnuit, acuză majoritatea PSD-ALDE că face modificările pentru a-l scăpa pe Dragnea de problemele penale. Aflate pe altă poziție, cele două partide continuă să acuze DNA și SRI de abuzuri.

Adevărata justiție, judecătorii propriu- ziși, sunt prinși la mijloc. Bulversată, opinia publică este tot mai aproape de a se radicaliza. Amenințările cu ieșirea în stradă vin din ambele tabere. Nimeni nu știe unde se poate ajunge. Ne întoarcem în anii ’90, însă nu știm cine joacă rolul minerilor.

Revenind la “săptămâna de foc”, pentru eliminarea unor probleme este nevoie de intervenții hotărâte. Președintele trebuie să spună răspicat dacă o revocă sau refuză revocarea șefei DNA, asumându-și astfel o direcție clară.

PSD, la rândul lui, trebuie să spună limpede dacă demarează procedura de suspendare a președintelui în cazul în care refuză respectarea deciziei CCR. Cum și o parte și alta nu fac altceva decât să se tachineze, foarte probabil și următoarele săptămâni vor fi tot “de foc”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)