Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Morala, politica și banii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deși se face atâta caz de “justiție”, din abecedarul vieții politice a dispărut conceptul de “morală”. Pare desuet să vorbești despre “morală”. PSD are o comisie de “Etică și Integritate”. PNL are un “Cod etic”. Toate partidele au astfel de organisme, dar ele funcționează exclusiv în interior, acționând ca o adevărată curte marțială față de propriii membri. Mai ales față de cei deveniți indezirabili în raport cu liderul.

“Morala”, sub forma ei postmodernă de “etică”, de “integritate”, este pusă în mișcare în situațiile extreme, când un membru este pus sub urmărire penală sau este condamnat. Depinde de fiecare partid. În PNL se activează codul la punerea în urmărire penală. PSD este cu câțiva pași în urmă, în unele cazuri nu se întâmplă nimic nici după condamnare.

Asta ar fi una dintre diferențele majore dintre principalele partide din România. Evident, se profită politic. PSD, fiind exemplul partidului care nu ține seama de propriile principii etice enunțate în statut, suportă consecințele. Suplinește această lipsă de morală prin măsuri de ordin social. Liviu Dragnea nu se retrage nici din partid, nici de la conducere, deși are două condamnări, dar mărește pensiile.

Fiecare partid și-a construit o retorică raportându-se la “statul de drept”, nu la cele zece porunci, nu la înalte principii de morală creștină, ci la propriile acțiuni, la fapte.

Am mai da un exemplu recent. Același Liviu Dragnea a ținut să prezinte personal forma finală a legii offshore prin care companiile străine care exploatează gazele din Marea Neagră sunt obligate să plătească sume uriașe. Ceva de circa 40 de miliarde de dolari în 20 de ani, față de vreo 500 de milioane, cât se așteptau companiile respective. PNL nu a votat legea pe motiv că multinaționalele se vor retrage din țară. PSD, fiind partidul care știe că nu fuge câinele de lângă măcelărie, a riscat. Prin urmare, PSD și-a asigurat un munte de antidot anti-morală. La atâta bănet, ce morală îți mai trebuie? Poate fi condamnat tot partidul, că tot nu-și activează “etica”.

S-ar părea că PSD intră într-o nouă fază în care se inversează  relațiile dintre morală, politică și bani. PSD pune la baza piramidei banii, în vreme ce PNL, și evident președintele Klaus Iohannis, continuă să parieze pe morală, sub formula atotcuprinzătoare a “statului de drept”.

Cam în felul acesta trebuie interpretat noul discurs politic al lui Liviu Dragnea, recent inaugurat cu ocazia unui interviu la o televiziune. Liderul PSD, și după el tot partidul, se aliniază în spatele cuvântului “a face”. În sensul acesta a enumerat seria legilor blocate de președinte prin atacarea la CCR, prin retrimiterea lor în Parlament etc. Deci PSD, parlamentul, guvernul, întreaga coaliție de guvernare, vor să facă, dar nu sunt lăsați.

Este un motiv suficient de plauzibil pentru a-l suspenda pe președinte? Dragnea spune că da. Blocând legile, președintele blochează țara. Aceasta este noua direcție de atac a PSD, noua “morală” după care începe să se conducă. Va avea succes? Într-o lume dominată de bani, este greu de crezut că lumea se va lăsa impresionată de continuarea luptei anticorupție, de “statul de drept”, de “independența procurorilor”, de alte concepte la fel de frumoase, dar care nu pun în mod direct friptura în farfurie.

Ca să concluzionăm, politic, PSD, prin Liviu Dragnea, pariază pe bani, iar opoziția, prin Klaus Iohannis, pe morală. Cine va avea câștig de cauză? Adică mai multe voturi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)