Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Au și americanii obsesia lor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâlnirea considerată, deocamdată, istorică, dintre președinții Rusiei și SUA, a relevat un lucru mai puțin onorabil. Anume că și americanii au o obsesie: amestecul Rusiei în ultimele alegeri prezidențiale.
S-ar părea că presa americană a fost mai puțin interesată de eventualele decizii privind securitatea mondială discutate de cei doi, cât de prestația președintelui lor.

Ironic și chiar ireverențios cu liderii europeni, Donald Trump s-a purtat ca un mielușel cu Vladimir Putin. Rusul l-a dominat pe american. Recunoscând că s-ar putea ca Rusia să nu se fi amestecat în alegerile din SUA, presa americană concluzionează că viteazul Trump a căzut la picioarele abilului Putin.

Dacă în fața sutelor de ziariști s-a comportat în felul acesta pare evident că și la întâlnirea tete-a-tete, Vladimir Putin l-a dominat. Donald Trump joacă tare pe teren propriu, este dominator cu persoanele care depind de el. I-a tratat de sus pe liderii europeni, cerându-le mai mulți bani pentru apărare.

A pierdut-o pe regina Elisabeta în timpul prezentării gărzii de onoare, semn că pentru el nu înseamnă nimic protocoalele simbolice ale unei curți de modă veche.
Cu președintele rus a fost atent și deosebit de curtenitor. Americanii se așteptau probabil să-l bată pe spate, așa cum a făcut Trump cu președintele României.

Printre subiectele abordate ne place să credem că a fost și cel al scutului anti-rachetă de la Deveselu. Cel care ne-a așezat și pe noi pe agenda conflictelor ruso-americane. Despre rachetele pe care le cumpărăm de la armata SUA pe bani grei cu siguranță nu au vorbit, acestea fiind depășite moral și tehnic.

Întâlniri “istorice” au avut loc de-a lungul timpului, fără ca ele să fi avut consecințe cu adevărat istorice. Rusia, așa cum o cunoaștem, nu va ceda în fața celei mai puternice țări din lume, așa cum consideră, noi SUA. Vladimir Putin, în primul rând, nu recunoaște primordialitatea Statelor Unite. Rușii au moștenit mentalitatea URSS, iar cel ce-i conduce de 18 ani le-a întărit credința că sunt egalii americanilor.

La un moment dat Putin a afirmat că atât SUA cât și Rusia sunt țări democratice. Prin urmare Justiția este cea care trebuie să decidă dacă sunt adevărate acuzațiile că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA.

Donald Trump nu a replicat. Ceea ce, desigur, i-a deranjat pe compatrioții săi. Cât de democratică este Rusia nu mai este nevoie să se demonstreze. Dar nu democrația este pe primul loc în preocupările președintelui american. Încă din timpul campaniei electorale, Trump a pus economia înaintea tuturor principiilor care au marcat politica americană de la John Kennedy la Ronald Reagan.

Pentru fiecare președinte american valorile morale și drepturile omului au fost pe primul loc. Nu este cazul lui Donald Trump. Modul simplist în care judecă îl îndepărtează de valorile promovate constant de SUA. Recent Angela Merkel spunea că Germania nu se mai poate baza total pe SUA acuzându-l că vrea să destrame Uniunea Europeană.

Poate că exagerează puțin, dar impresia generală pe care o lasă Donald Trump este că, într-adevăr, înafara economiei, nu-l interesează nimic la modul serios.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)