Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pesta porcină africană se extinde în judeţ deşi au fost împuşcaţi 312 mistreţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Porci la Livada
Porci la Livada

Controversele referitoate la pesta porcină africană – PPA, în mediul silvatic, mai precis la mistreţi, continuă. În vreme ce reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA susţin că vectorul principal de transmitere a virusului pestei porcine africane ar fi mistreţul, la care este adăugat şi omul care

intră în contact cu animale bolnave, vânătorii, dar mai ales rezultatele de laborator în cazul a aproximativ 300 de porci sălbatici împuşcaţi de pe fondurile de vânătoare din judeţ, infirmă supoziţiile veterinarilor.

Până şi aproximativ 50 de mistreţi împuşcaţi pe fondurile de vânătoare aflate în zona de supraveghere, au fost catalogaţi ca fiind sănătoşi. Un asemenea verdict s-a dat în urma rezultatelor analizelor făcute la laboratorul menţionat mai sus. Cu toate acestea, cei aproximativ 50 de mistreţi au fost incineraţi/îngropaţi, pe cheltuiala asociaţiilor de vânătoare. Nu există certitudinea că acele sume deloc de neglijat vor putea fi recuperate.

Oficial, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană la mistreţ au fost vânaţi 312 capete, au fost găsiţi morţi 30 capete mistreţi, iar în urma examenelor specifice de laborator au fost confirmaţi ca pozitivi 12 capete, din care 10 capete găsiţi morţi în fondurile de vânătoare şi 2 capete împuşcaţi în timpul vânătorilor organizate în judeţ.

Vineri, 16 noiembrie, focarul de pestă descoperit săptămâna trecută la Chegea a fost confirmat de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns