Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Violonistul Ionică Hainal a plecat să cânte-n Ceruri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Violonistul Ionică Hainal a trecut la cele veşnice în această dimineaţă. A plecat să cânte-n Ceruri, aşa cum ne-a anunţat interpreta Maria Carmen Sas. Acordurile codreneşti pe care le-a interpretat cu atâta patos, cu drag şi măiestrie zeci de ani la rând rămân în sufletele celor ce l-au aplaudat mereu la scenă deschisă, celor ce-au primit în inimile lor mesajul pe care vioara sa a reuşit de fiecare dată să-l transmită.

Ionică Hainal este fiu al Codrului, atât fizic, venit pe lume în Soconzel, judeţul Satu Mare, la 22 august 1956, cât şi emoţional, prin toate trăirile codrenilor pe care le-a transmis mânuind cu măiestrie vioara sa pe care o iubea nespus de mult. În familia Cununiţa, vestea trecerii în nefiinţă a celui ce de mic a iubit ceatăra, Ionică Hainal, a venit ca un fulger. Binecunoscuta interpretă a cântecului popular, Leontina Dorca, îşi aminteşte acum printre lacrimi cât de mult iubea Ionică Hainal ceatăra, care era viaţa lui, cum mărturisea în momentele sale de sinceritate. Ionică Hainal s-a format ca instrumentist alături de Leontina Dorca, tot alături de artistă desăvârşindu-şi cariera. Ani mulţi de colaborare, ani frumoşi de prietenie. Ionică Hainal şi-a început activitatea la Ansamblul Codruleţul din Tăşnad, unde a făcut şi stagiul militar, în anul 1975. Din anul 1982 şi până în prezent, maestrul viorii a condus orchestra Ansamblului folcloric Cununiţa.

Talentul cu care a fost înzestrat i-a adus de-a lungul zecilor de ani multă dragoste din partea iubitorilor de folclor, Ionică Hainal reuşind să se impună ca unul dintre cei mai valoroşi instrumentişti ai codrenilor. Ionică Hainal a pornit la drum pe cărarea cântecului popular alături de binecunoscuta cântăreaţă a muzicii populare, Leontina Dorca. Era, aşa cum ne spune în aceste clipe grele îndrăgita artistă, “Ionică al nostru”. Aşa îi spuneau toţi cei din familia Cununiţa, alături de care a adunat în timp un repertoriu admirarabil şi de neegalat, cu cele mai frumoase danţuri ale codrenilor. Nestematele folclorului codrenesc interpretate de violonistul Ionică Hainal au fost aşezate pe albumul muzical “Ionică Hainal – Ceatarâş din Soconzel”, lansat la ediţia din 2019 a Festivalului Codrenesc de la Oţeloaia. La începutul acestui an, albumul urma să fie lansat în cadrul unui concert la Satu Mare. Nu a fost să fie. E sete de muzică populară-n Ceruri… Ultima sa apariţie pe scenă a fost în luna decembrie, la Satu Mare, în spectacolul Ansamblului folcloric Cununiţa şi Cununiţa Năzdrăvană de la Târgul de Crăciun. Trecerea în nefiinţă a celui care timp de 38 de ani a condus orchestra celui mai reprezentativ ansamblu folcloric codrenesc al judeţului Satu Mare este fără doar şi poate o pierdere imensă nu doar pentru codreni, ci pentru tot ceea ce înseamnă folclor autentic românesc.

 

Ionică Hainal a fost un instrumentist desăvârşit care a reuşit să ducă frumuseţea muzicii tradiţionale pe scene din toate colţurile ţării, dar în Europa, în Statele Unite şi în Canada. Puţină lume ştie probabil, iar noi aflăm de la interpreta Leontina Dorca toate acestea, că Ionică Hainal a fost tentat să încerce să trăiască în Canada, dar dorul de satul său natal a fost mult mai puternic şi s-a întors acasă, de unde nu a mai plecat…

 

Colectivul Informaţia Zilei trasmite sincere condoleanţe familiei şi prietenilor săi de suflet

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Punctul de vedere al PDL: USL vrea sa stearga din memoria satmarenilor numeroasele gafe facute de cand conduce judetul

Una din caracteristicile campaniei electorale este uriasul efort mediatic depus de liderii USL pentru a da bine in ochii satmarenilor. Ramane de vazut daca a reusit profesorul Adrian Stef si dr. Dorel Coica, candidatul USL pentru functia de presedinte al Consiliului judetean Satu Mare, respectiv pentru fotoliul de primar al municipiului Satu Mare prin desele aparitii in presa sa stearga din memoria satmarenilor numeroasele gafe si greselile pe care le-au comis de cand sunt la conducerea acestui judet. Raspunsul la aceasta intrebare il vom afla in 10 iunie.