Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziție memorială Ion Popdan marți la Muzeul de Artă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O nouă expoziţie importantă va fi găzduită de saloanele Muzeului de Artă din Satu Mare. Ea este dedicată pictorului şi profesorului Ion Popdan, la împlinirea celor 20 de ani de la trecerea la cele veșnice, constituindu-se într-o binevenită retrospectivă, care va da şi celor mai tineri şansa să îi cunoască mai bine opera. 

Vernisajul expoziției ”In memoriam Ion Popdan” are loc marți, 10 martie, începând cu ora 15. Programul de muzică și poezie va fi asigurat de Sallai Laszlo și Carol Erdos.

Personalitate remarcabilă a artei şi culturii sătmărene din perioada ultimelor decenii ale secolului trecut, Ion Popdan s-a născut la 27 mai 1935 în comuna Ardud din judeţul Satu Mare. În anul 1959 a absolvit Institutul Teologic cu grad universitar din Sibiu, iar apoi a urmat studii libere de pictură, dedicându-şi în continuare viaţa artei şevaletului. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar timp de 24 de ani a fost profesor de pictură şi de istoria artei la Şcoala Populară de Artă din Satu Mare.

A avut 12 expoziţii personale şi a participat la numeroase expoziţii judeţene şi naţionale. A expus şi în câteva expoziţii internaţionale (Olanda, Germania, Ucraina, Ungaria).

Pe lângă pictură a abordat şi grafica, gravura şi ex-librisul. A scris şi a publicat cronici plastice, studii de estetică, precum şi un album consacrat graficianului amator Vasile Ionici din Cămârzana. A scris şi versuri, iar din numeroasele sale manuscrise Editura „Dacia” din Cluj-Napoca i-a editat post mortem volumul „Blestemul de a fi munte” (2001).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns