Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Dacă PSD nu se reformează, nimic nu se reformează

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din când în când apare câte un politician care are o sclipire de inteligență. Cazurile sunt rare. Tocmai de aceea momentele trebuie marcate. De data aceasta cel iluminat este Eugen Teodorovici, fostul ministru de finanțe.

Controversat, ca toți cei care ocupă această funcție, pentru că românii consideră că toate relele pornesc de la modul în care sunt gestionați banii publici, Eugen Teodorovici  afirmă profetic că în România clasa politică se va reforma când PSD se va reforma.

Întoarsă de dos, afirmația lui se transformă în cel mai dur atac la adresa PSD, lovind în însuși miezul de foc al politicii românești. Se recunoaște că PSD  se află la originea tuturor neîmplinirilor din societatea românescă.

Într-adevăr, PSD nu a lipsit nici măcar un sezon, un semestru din viața politică la vârf din România ultimilor 30 de ani.

După șase ani de la  căderea regimului comunist, în 1996, când președintele Emil Constantinescu a ajuns președinte, de fapt PDSR obținuse un scor mai bun decât CDR la alegerile parlamentare.

În intervalul 1996-2000  a guvernat CDR, dar puterea a fost la partidul lui Ion Iliescu. Aflat teoretic în opoziție, PDSR și-a schimbat numele în PSD, dar nu și năravul. Avea posibilitatea să se reformeze. Nu a făcut-o. Mai mult, în fața unei opoziții slabe, după alegerile din anul 2000 a devenit partid-stat.  A pierdut alegerile în 2004, a intrat în opoziție, dar nu profitat de ocazie pentru a se reforma. A fost o încercare de reformare, din partea grupului de la Cluj, dar destul de repede a revenit la fostele năravuri de partid axat pe căpătuială.

Tot mai conservator, în sensul rău al cuvântului, PSD a degenerat până la stadiul cel mai de jos, reflectat prin desesemnarea la prezideniale a unei persoane modest înzestratrată intelectual ca Viorica Dăncilă.

Încercări de reformare a partidului au fost. Mircea Geoană și Victor Ponta au încercat o reformare de sus în jos, dar au fost ejectați, ca niște corpuri străine.

În preajma congresului, Eugen Teodorovici vorbește despre reformarea PSD. Cine să-l asculte? Diverși amatori de chilipiruri politice se înghesuie la ușile PSD tocmai pentru că partidul nu este reformat și șmecherii pot face ce vor.

PSD nu este singurul partid nereformat, dar fiind cea mai importantă forță politică are puterea de a decide soarta a milioanele de persoane. Printr-o politică populistă, prin propagandă deșănțată, reușește să capteze voturile celor vulnerabili din punct de vedere financiar, economic.  Promisiunea de majorare a pensiilor cu 40% este un exemplu de manipulare a unei întregi categorii sociale.  Ca ministru a finanțelor Eugen Teodorovici știa că economia României nu poate suporta un efort finaciar atât de uriaș.

  De fapt, Teodorovici nu cere reformarea PSD, ci spune doar că  reformarea clasei politice nu se poate realiza atâta vreme cât cel mai mare partid nu se reformează.

La PSD este invers ca în cazul pandemiei de coronavirus. Cei care nu se infectează de vechile năravuri nu rezistă în partid. Reformiștii, de genul unui Vasile Dâncu, Cozmin Gușă și chiar Victor Ponta, sunt expulzați, puși la izolare sau carantinați. Să vedem ce soartă va avea Eurgen Teodorovici. Dacă va fi luat în tabăra celor pe care-i acuză că nu vor reformarea partidului, va considera că PSD este gata reformat doar pentru că i s-a dat și lui o funcție la vârful partidului.  Așadar, dacă PSD nu se reformează, nimic nu se reformează.

  În filialele județene situația este ca trasă la indigo. Se intră și se iese din partid ca dintr-o piață de vechituri din vremurile bune.   

Tragedia națională este cu atât mai mare cu cât nici situația din celălalt partid mare, PNL, nu este fundamental diferită. Poate afirma cineva că PNL este un partid reformat de sus până jos, la ultima verigă?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)