Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Orban, la Reuniunea Diplomației Române

Sigla Informatia Zilei
Vremea aventurilor diplomatice făcute din ordin politic partizan a trecut, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban, la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vremea aventurilor diplomatice făcute din ordin politic partizan a trecut, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban, la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

“Sunt bucuros să particip în premieră la Reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti. Trăim o perioadă interesantă, o perioadă care ne-a făcut să ne adaptăm la situaţii noi şi să ne adaptăm inclusiv comunicarea. Mă simt aşa, uşor, stingher, din cauză că nu văd auditoriu în faţă şi nu pot să văd feţele oamenilor, să urmăresc dacă ceea ce spun e ok sau nu. Mi-au pregătit consilierul diplomatic şi consilierul afacerilor europene un discurs, le mulţumesc mult!

Am să spun câteva lucruri simple. În primul rând, cred că de 10 luni, realitatea din România este schimbată în bine. Vremea aventurilor diplomatice făcute din ordin politic, partisan, cred că a trecut. Vremea dezvoltării de tensiuni şi războaie cu soldăţei de carton, de asemeena, cred că a trecut.”, a spus Orban.

Premierul a subliniat că, în România este un guvern democratic, un guvern care este profund angajat în apărarea democraţiei, în respectarea tuturor angajamentelor internaţionale ale României, în primul rând, faţă de partenerii strategici – SUA, UE, NATO – dar şi faţă de toţi partenerii noştri din toate organizaţiile internaţionale în care România este parte. “Abordarea guvernului pe care îl conduc este extrem de clară în direcţia îmbunătăţirii permanente a dialogului, atât a dialogului bilateral, cât şi a dialogului multilateral, întărirea prezenţei nostre în organizaţii şi o contribuţie constant crescută la deciziile care se iau în diferitele organizaţii din care face România, cu atitudine extrem de clară, de partener loial la nivelul UE, la nivelul NATO şi, de asemenea, o anumită predictibilitate în ceea ce priveşte orientările strategice ale politicii externe româneşti.

Dumneavostră, ca ambasadori, consuli generali, sunteți reprezentanții României în țările în care conduceți misiunile. Cred că toate aceste lucruri despre care am vorbit trebuie să fie cunoscute la nivelul oficialităților, la nivelul guvernelor țărilor în care reprezentați România. Dorința noastră este de a avea un dialog cât mai bun, de a identifica domenii de cooperare, de a intensifica cooperarea în orice domeniu este posibil – economic, cultural, universitar -, pentru că România, ca țară, este  prietenoasă, o țară care dorește să dezvolte colaborarea la nivel internațional și care urmărește ca această intensificare a dialogului și cooperării, fie bilaterale, fie la nivelul organizațiilor, să fie un obiectiv urmărit constat.” a adăugat premierul Orban.

El s-a referit și la pandemia de coronavirus.

“În ceea ce privește răspunsurile la pandemia care a zguduit lumea internațională, a trebuit să luăm niște măsuri care, uneori, au generat reacții previzibil negative din partea unor parteneri. Pe de altă parte, noi a trebuit să luăm aceste decizi așa cum astăzi se iau decizii similare de către alte țări, privitoare la România. Așteptăm cu mare interes conturarea unei poziții la nivel european privitoare la mijloacele cu care trebuie să reacționăm în funcție de nivelul de răspândire a virusului și măsurile de protecție dintre țările europene, astfel încât să urmăm o regulă comună, care să nu mai permită luarea unor măsuri unilaterale, care să iasă din cadrul, să spun, unității spațiului european. Noi, în ceea ce privește relațiile cu celelalte țări, am adoptat poziția care a fost adoptată de Comisia Europeană, imediat ce a fost adoptată poziția Comisiei Europene, astfel încât să avem o acțiune comună cu celelalte țări, în relațiile cu țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.”, a mai spus premierul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns