Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Când ajunge vaccinul fabricat de Moderna în România?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima tranșă din vaccinul anti-COVID al companiei Moderna – al doilea autorizat în Uniunea Europeană, după cel al Pfizer BioNTech – va ajunge în România miercuri, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

El a precizat, la Digi 24, că prima tranșă va fi una simbolică, sub 15.000 de doze. “Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare ținând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a spus Gheorghiță.

În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului două vaccinuri împotriva COVID-19 – cel al BioNTech Pfizer și cel dezvoltat de compania Moderna. În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer.

Luni dimineață a ajuns în România a patra tranșă de vaccin Pfizer – 150.150 de doze, care au fost distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală și către centrele din țară.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Candidaţii ARD Sorin Ghilea şi Ovidiu Mureşan vor să lupte pentru eficientizarea sistemului sanitar

Sănătatea şi familia se numără printre priorităţile candidaţilor ARD Satu Mare. Sorin Ghilea- candidatul Alianţei România Dreaptă, colegiul 2 Senat şi av. Ovidiu Mureşan – candidatul ARD, colegiul 5, Camera Deputaţilor susţinuţi de dr. Cosmin Raţiu – consilier local PDL şi proprietarul Clinicii Sfântul Anton Satu Mare vor să lupte pentru eficientizarea sistemului sanitar.